Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Οργή εργαζομένων του Facebook: Μας αναγκάζουν να επιστρέψουμε στα γραφεία εν μέσω πανδημίας

Πάνω από 200 εργαζόμενοι του Facebook ανά τον κόσμο κατηγορούν την εταιρεία ότι τους αναγκάζει να επιστρέψουν στο γραφείο εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το BBC, «διαχειριστές περιεχομένου» του Facebook ή αλλιώς «content moderators» εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους σε ανοιχτή επιστολή κατηγορώντας την εταιρεία ότι θέτει χωρίς λόγο σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές προκειμένου να έχει γεμάτο τον κουμπαρά της.

Η επιστολή απευθύνεται στο «αφεντικό» του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και την chief operating officer, Σέριλ Σάντμπεργκ.

Το βρετανικό δικηγορικό γραφείο «Foxglove», που εργάζεται σε θέματα κανόνων τεχνολογίας, έχει αναλάβει την υπεράσπιση των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πάνω από 170 από τους εργαζόμενους κατηγορούν το Facebook υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι εργαζόμενοι καλούν επίσης το Facebook να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να γίνεται περισσότερη δουλειά από το σπίτι και ζητούν επιπλέον παροχές, όπως περισσότερα χρήματα αφού καλούνται να φέρουν εις πέρας επικίνδυνη εργασία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, το Facebook απάντησε πως «οι περισσότεροι «content reviewers» (κριτικοί περιεχομένου) εργάζονται από τα σπίτια τους.

«Αν και πιστεύουμε στον ανοιχτό εσωτερικό διάλογο, αυτές οι συζητήσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η πλειονότητα αυτών των 15.000 global content reviewers (κριτικών περιεχομένου) εργάζονται από τα σπίτια τους και θα συνεχίσουν για όσο διαρκεί η πανδημία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Αύγουστο, το Facebook ανακοίνωσε πως το προσωπικό του μπορούσε να εργάζεται από το σπίτι μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Ωστόσο, ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται σε χιλιάδες συμβασιούχους, που επίσημα εργάζονται για άλλες εταιρείες, όπως η Accenture και η CPL, για να εντοπίζουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες του, όπως spam, κακοποίηση παιδιών και παραπληροφόρηση.

Στην ανοικτή επιστολή τους, οι εργαζόμενοι του Facebook επισημαίνουν ότι τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στο γραφείο αφού οι προσπάθειες της εταιρείας να βασιστεί περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό «προβληματικών» αναρτήσεων, δεν απέφεραν καρπούς.

«Ύστερα από μήνες που επετράπη στους διαχειριστές περιεχομένου «content moderators» να δουλεύουν από το σπίτι, αντιμέτωποι με μεγάλη πίεση να παραμείνει το Facebook ελεύθερο από μίσος και παραπληροφόρηση, μας αναγκάζετε να επιστρέψουμε στο γραφείο», όπως υποστηρίζουν.

«Το Facebook μας χρειάζεται. Είναι ώρα να το αναγνωρίσετε αυτό και να εκτιμήσετε τη δουλειά μας.Το να θυσιάζετε την υγεία και την ασφάλειά μας στο βωμό του κέρδους είναι ανήθικο», προσθέτουν.

Από την πλευρά του, το Facebook υποστηρίζει ότι οι «κριτικοί περιεχομένου» του έχουν πρόσβαση σε υγειονομική κάλυψη».

Όμως, οι εργαζόμενοι καλούν την εταιρεία να τους πληρώνει ανάλογα, αφού όπως τονίζουν, εκτελούν επικίνδυνη εργασία αλλά και να νομιμοποιήσει τους συμβασιούχους.

«Πριν την πανδημία το «content moderation» (διαχείριση περιεχομένου) ήταν η πιο σκληρή δουλειά του Facebook. Βλέπαμε βία και κακοποίηση παιδιών για ώρες κάθε φορά», όπως εξηγούν στην ανοιχτή επιστολή τους.

Οι διαχειριστές περιεχομένου του Facebook που εντοπίζουν στο περιεχόμενο των αναρτήσεων κακοποίηση παιδιών, είδαν τους στόχους να αυξάνονται κατά την πανδημία, χωρίς επιπλέον στήριξη», όπως λένε και προσθέτουν:

«Τώρα, όμως , η δουλειά είναι ψυχολογικά τοξική και το να παραμένεις στη δουλειά σημαίνει να μπαίνεις σε θερμή ζώνη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By