Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οργή κεμαλιστών για την κατάρα κατά του Ατατούρκ στην Αγία Σοφία

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κεμαλιστές μία προκλητική δήλωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς στο πρώτο κήρυγμα που έκανε στην Αγία Σοφία.

Στην πρώτη ημέρα λειτουργίας του ναού ως τζαμί, ο Ερμπάς είπε: «Στη δική μας πίστη, τα κληροδοτήματα δεν τα αγγίζει κανείς. Όποιος τα αγγίζει τιμωρείται. Η διαθήκη του δωρητή δεν αλλάζει. Όποιος την αλλάζει έχει επάνω του την κατάρα».

Η φράση «Όποιος την αλλάζει έχει επάνω του την κατάρα» αφορούσε εμμέσως πλην σαφώς τον Κεμάλ Ατατούρκ γιατί αυτός ακύρωσε τη «διαθήκη» του Πορθητή και έκανε το 1934 την Αγία Σοφία μουσείο.

Σημειώνεται πως την εποχή του Πορθητή δεν υπήρχαν συμβολαιογραφικές πράξεις για να κάνει κάποιος πραγματική «διαθήκη» για να δωρίσεις ακίνητα.

Έπαιρναν ένα κομμάτι παπύρου και έγραφαν για παράδειγμα «αφήνω την περιουσία μου σε αυτούς» (σσ. εν προκειμένω την Αγία Σοφία στο τάδε ίδρυμα) και έγραφαν από κάτω ότι «αυτή είναι η διαθήκη μου».

Στον πάπυρο σημείωναν πως «όποιος δεν τη σεβαστεί να έχει επάνω του την δική μου και του Θεού την κατάρα».

Αυτό έγινε στην περίπτωση του Πορθητή και σε αυτό αναφερόταν ο Ερμπάς.

Επί της ουσίας το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αυτή τη διαθήκη (σσ. και κατ” επέκταση αυτή την κατάρα επικαλέστηκε) για να ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφία.

Οι Κεμαλιστές διαμαρτύρονται για τις προκλητικές δηλώσεις και έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα διαμαρτυρίας και μέσα από σάιτ και εφημερίδες της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά, η Τζουμχουριέτ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο που γράφει «Προσβολή στον Κεμάλ» και «τρέμει ο Ερντογάν».

Επίσης στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που βρήκε κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία.

Όπως έγινε γνωστό, τους ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει απολύμανση.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διάφορες ΜΚΟ είχαν πάει να επισκεφθούν το μαυσωλείο για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάφεραν να μπουν μέσα μετά από δίωρη διαμαρτυρία.

Παράλληλα οι νομαρχίες της Αττάλειας και της Σμύρνης ακύρωσαν την κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της Συνθήκης με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αναφέρει η Deutsche Welle.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν τρέχει τίποτε με τον κορωνοϊό όταν πρόκειται για την προσευχή στην Αγία Σοφία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By