Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Οργή Σαμαρά για τον δανεισμό γλυπτού από το Βρετανικό Μουσείο

«Η Ιστορία και ο πολιτισμός μας δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!»

samaras

«Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη«, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Όπως έγινε γνωστό από το Βρετανικό Μουσείο, πρόκειται για το άγαλμα του Έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, η οποία θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορτασθούν τα 250 χρόνια του.

Όπως επισημαίνει οπρωθυπουργός, «το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει, όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».

«Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας«, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη.

«Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται«, καταλήγει η δήλωση του Α. Σαμαρά.

By