Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Όταν ο Τσίπρας ομολόγησε και υπερασπίστηκε το «σχέδιο Β» του Βαρουφάκη – [Βίντεο]

Η ομολογία Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για το σχέδιο Βαρουφάκη, προβληματίζει τόσο για την ικανότητα του πρωθυπουργού, όσο και για τον σκοπό του σχεδίου του

tsipras-varoufakis

Το δημοψήφισμα, τα capital control, το νομισματοκοπείο, το μνημόνιο, οι εκλογές, ήταν όλα όσα είδαμε και όσα βιώσαμε εκείνη την σκοτεινή περίοδο του περασμένου καλοκαιριού.

Όλα όσα δεν είδαμε, αλλά υποπτευθήκαμε, καλύφθηκαν αρχικά από μία κυβερνητική ομερτά και ξεσκεπάζονται σιγά – σιγά με δηλώσεις, ομολογίες και τιτιβίσματα.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει επίσημα, σε επίκαιρη ερώτηση της στην Βουλή, για το αν υπήρχε κρυφό σχέδιο κι αν ευσταθούν όλα όσα γράφονται στον «Τύπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε εκνευρισμένος και στριμωγμένος στην τοποθέτηση του και δεν απάντησε επί της ουσίας, αλλά υποστήριξε γενικόλογα και αόριστα πως είχε δώσει εντολή για σχέδιο έκτακτης ανάγκης.  

Δεν μας είπε ποτέ αν ήξερε ποιο ήταν αυτό το σχέδιο του φίλου του τότε Γιάνη Βαρουφάκη και τι σήμαινε αυτό για τον λαό. Δεν μας είπε ποτέ, αν αυτή την ταραγμένη περίοδο με τις κλειστές τράπεζες και την χώρα να κρέμεται σε μία κλωστή, αυτός και οι συνεργάτες είχαν σαφή ευρωπαϊκο προσανατολισμό ή σχεδιάζαν κατάλυση της δημοκρατίας και επιβολή μίας άλλης λατινοαμερικανικου τύπου. Δεν μας είπε πολλά από όσα θέλουμε να μάθουμε παρά μόνο όσα θα κάλυπταν την σχέση του με τον έκπτωτο εκείνη την στιγμή Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την σχέση του με την εξουσία.

Οι αποκαλύψεις όμως που εκθέτουν τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκαν από την εκπομπή «ΙΣΤΟΡΙΕΣ»  του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Εκεί ο τότε τσάρος της οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχτηκε πως επεξεργάζονταν κρυφό σχέδιο με εντολή πρωθυπουργού και πως όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ήταν εις γνώσιν του Αλέξη Τσίπρα, τοποθετώντας αυτόν αλλά και τους συνεργάτες του στο κάδρο του περίεργου αυτού σχεδίου.

Στη συνέχεια ήρθαν οι αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη που σε βιβλίο του με τίτλο «Καλώς όρισες στην μαρτυρική αρένα» περιγράφει διεξοδικά το πως θα γίνονταν η ρήξη με τους δανειστές. Για την ακρίβεια αποκαλύπτει πως το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδιου Χ» που ετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015, μεταξύ άλλων περιελάμβανε την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άμεση εθνικοποιηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επαναπροσδιορισμο των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή.

Αυτό όμως που μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο είναι πως όλα αυτά ήταν εις γνώσιν του πρωθυπουργού και μάλιστα ήταν κατά παραγγελία του. Στο βίντεο μάλιστα από την απάντηση του στην Φώφη Γεννηματά εκτός από την αμηχανία του που είναι έκδηλη φαίνεται και η απροθυμία του να απαντήσει επί της ουσίας και βαφτίζει το σχέδιο εξόδου από την Ε.Ε. το ευρώ, αυτό το σχέδιο εθνικοποίησης των τραπεζών και των καταθέσεων ως σχέδιο άμυνας.

[video_embed][/video_embed]