Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Οτσαλάν: Κοντά σε συμφωνία Κούρδων – Τουρκίας

Μια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί μέσα σε τέσσερις – πέντε μήνες

FILES-OCALAN

Ο φυλακισμένος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν υποστηρίζει ότι μια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί μέσα σε τέσσερις – πέντε μήνες με την Τουρκική κυβέρνηση για τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης που ξεκίνησε το 1984.

«Αν τα μέρη συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, μια δημοκρατική λύση σημαντική για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής μπορεί να βρεθεί μέσα σε τέσσερις ως πέντε μήνες», ανέφερε ο Οτσαλάν σε επιστολή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία θα βαθύνει το χάος στην περιφέρεια.

Στην επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την επομένη συνάντησής του με βουλευτές του HDP στο νησί-φυλακή Ιμραλί, ο ηγέτης του PKK συμπληρώνει πως υπάρχει συμφωνία με τις αρχές της Άγκυρας πάνω σε ένα «πλαίσιο συνέχισης των διαπραγματεύσεων«, για την οποία λέει πως θα δοθεί στη δημοσιότητα προσεχώς.

Το PKK, η σύγκρουση του οποίου με τις αρχές της Τουρκίας έχει στοιχίσει από το 1984 τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους, έχει κηρύξει από το Μάρτιο του 2013 κατάπαυση του πυρός που συνολικά τηρείται.

Ωστόσο εντάσεις εμφανίσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους αντάρτες της χώρας, οι οποίοι έχουν εξοργισθεί από το ότι η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση δεν βοηθάει τους υπερασπιστές της κουρδικής μεθοριακής πόλης της Συρίας Κομπάνι, που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Βίαιες φιλοκουρδικές ταραχές στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους στις αρχές Οκτωβρίου στην Τουρκία, απειλώντας να οδηγήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε αποτυχία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By