Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ουάσινγκτον: Kαταδικάζει την παραβίαση της εκεχειρίας

Οι Ουκρανοί αντάρτες εισήλθαν χθες στο Ντεμπάλτσεβε, μια πόλη στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας

minsk-sunomilies-gia-oukrania

Προειδοποίηση στη Ρωσία απηύθυνε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καταδικάζοντας «αυστηρά» την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από «αυτονομιστές που δρουν από κοινού με τις ρωσικές δυνάμεις».

Στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, μόλις τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, «το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ».

Η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή βάσει των συμφωνιών του Μινσκ που συνήφθησαν στις 12 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε επισήμως από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμαναν οι δύο ηγέτες στη διάρκεια της συνομιλίας τους.

Οι Ουκρανοί αντάρτες εισήλθαν χθες στο Ντεμπάλτσεβε, μια πόλη στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία ήταν τις τελευταίες εβδομάδες το πιο θερμό σημείο της γραμμής του μετώπου.

«Ο αντιπρόεδρος καταδίκασε επίσης αυστηρά το γεγονός ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές εμποδίζουν την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Ντεμπάλτσεβε, επιτρέποντας έτσι στους αυτονομιστές να συνεχίζουν την επίθεσή τους χωρίς καμιά αναστολή», διευκρίνιζεται ακόμη στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

By