Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ουκρανία: 179 νεκροί στρατιώτες σε ένα μήνα στο Ντεμπάλτσεβε

Ο αριθμός των αγνοουμένων προκαλεί φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών

oukrania

Τουλάχιστον 179 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους και άλλοι 81 αγνοούνται στον ένα μήνα που διαρκούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ουκρανικού στρατού και των ρωσόφιλων αποσχιστών στο Ντεμπάλτσεβε της ανατολικής Ουκρανίας.

Από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου έχασαν τη ζωή τους 179 στρατιώτες, 110 αιχμαλωτίστηκαν και 81 παραμένουν αγνοούμενοι, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Μπιριούκοφ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Το γεγονός αυτό καθιστά τη μάχη του Ντεμπάλτσεβε τη φονικότερη για το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός εγκατέλειψε το Ντεμπάλτσεβε την περασμένη Τετάρτη.

«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι πλήρη» επειδή «οι περισσότερες μονάδες ανακατεύτηκαν μεταξύ τους και διαλύθηκαν» κατά τη διάρκεια των σκληρών συγκρούσεων, διευκρίνισε ο Μπιριούκοφ προειδοποιώντας ότι «στην πραγματικότητα ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ υψηλότερος».

Όπως εξήγησε, θεωρείται βέβαιο ότι «ορισμένοι από τους αγνοούμενους είναι νεκροί».

Περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες έφυγαν από την πόλη τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατάφεραν να διεισδύσουν στο Ντεμπάλτσεβε και ξεκίνησαν εξαιρετικά βίαιες οδομαχίες. Οι αντάρτες ήταν «πενταπλάσιοι ή ακόμη και επταπλάσιοι» από τους άνδρες του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα πάντα με τον Μπιριούκοφ.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι στα συντρίμμια της πόλης έχουν εντοπίσει τα πτώματα 57 στρατιωτών. Υποστηρίζουν επίσης ότι αιχμαλώτισαν από 153 μέχρι 300 Ουκρανούς. Αύριο στο Λουγκάνσκ αναμένεται να γίνει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η τύχη του Ντεμπάλτσεβε θυμίζει την τραγωδία του Ιλοβάισκ όπου τον περασμένο Αύγουστο οι ουκρανικές δυνάμεις παγιδεύτηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 108 στρατιώτες.

By