Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ουκρανία: Δεν αποφασίστηκε ημερομηνία έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών

Mεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών αρχών

oukrania

Δεν αποφασίστηκε η ημερομηνία έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μινσκ μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών αρχών, με τη μία μεριά να ζητά από τους διαπραγματευτές να συναντηθούν αύριο και την άλλη να ελπίζει σε αναβολή για αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε ανακοινώσει το Σάββατο «μια κατ’ αρχήν συμφωνία» για ειρηνευτικές συνομιλίες την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ζήτησαν αναβολή των συνομιλιών μέχρι την Παρασκευή, για να τους δοθεί χρόνος «να διευθετήσουν κάποια στρατιωτικά ζητήματα».

«Ζητάμε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Προβλεπόταν η ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου, όμως είναι αύριο και δεν είχαμε τον χρόνο να διευθετήσουμε κάποια στρατιωτικά ζητήματα και κάποια που αφορούν την ανταλλαγή κρατούμενων», δήλωσε ο Αντρέι Πούργκιν, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Οι συνομιλίες έχουν σκοπό την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου στο Μινσκ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτονομιστών, της Ρωσίας και αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Συμπίπτουν με την έναρξη νέας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές και, αν γίνει σεβαστή, αναμένεται να οδηγήσει στην απόσυρση των βαρέων όπλων από το μέτωπο και τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης.

Οι ουκρανικές αρχές ζητούν ακόμη την ακύρωση των εκλογών που διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία στις 2 Νοεμβρίου.

Ο Ποροσένκο τόνισε σήμερα ότι τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν «μια βάση για την ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε τη σύγκληση της ομάδας επαφής για την Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να εφαρμοστεί η νέα εκεχειρία.

Η πρώτη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ απέτυχε να τερματίσει τις μάχες. Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα του Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

By