Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Ουκρανία: «Η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κίνδυνο»

Αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων ανταρτών

oukrania-oukranoi-stratiotes-ekexeiria

H αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών στο Μινσκ αναζωπυρώνει τους φόβους της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία όπου 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.

«Η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κίνδυνο» έγραψε σήμερα ο διπλωματικός σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Βαλέρι Τσάλι στο λογαριασμό του στο Facebook.

Τη στιγμή που ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη ειρήνης δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα, δεν οδήγησαν σε καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπως ήλπιζαν οι διεθνείς διαμεσολαβητές.

Ο ΟΑΣΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες, όπως και η Ρωσία, κατηγόρησε σήμερα τους αποσχιστές ότι θέλουν να αναθεωρήσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας το Σεπτέμβριο και τις οποίες αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα ως τη βάση διευθέτησης της κρίσης.

Οι απεσταλμένοι των αυτονομιστών «δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων.

Αντ’ αυτού ζήτησαν την επανεξέταση» των συμφωνιών του Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα, 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε διάστημα 24 ωρών στους 19, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Βολόντιμιρ Πόλιοβι.

«13 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε διάστημα 24 ωρών» ανέφερε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Νωρίτερα το Κίεβο και οι αντάρτες έκαναν λόγο για 6 άμαχους νεκρούς.

«Η δυσκολότερη κατάσταση επικρατεί στα περίχωρα του Ντεπαλτσέβε» συμπλήρωσε ο Πόλιοβι.

Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να απωθήσει τους αντάρτες από τις πόλεις Βουγκλεγκουίρσκ και Σανζαρίβκα, που βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων δυτικά και βόρεια αντίστοιχα του Ντεμπαλτσέβε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By