Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ουκρανία: Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει άρμα μάχης στους φιλορώσους

Δριμή κατηγορώ από πλευράς του Κιέβου

poroshenko-porosenko

Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έστειλε κι άλλα άρματα μάχης και στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία και ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις αυτές κινούνται προς την ελεγχόμενη από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες πόλη Νοβοαζόφσκ, στις ουκρανικές αρχές στην Αζοφική θάλασσα, πιθανόν για να κλιμακώσουν την πίεση στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία δεν απάντησε στην κατηγορία αυτή· η Μόσχα απορρίπτει παγίως αυτού του είδους τους ισχυρισμούς της ουκρανικής ηγεσίας. Αν ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις στη Μαριούπολη, για την οποία το Νοβοαζόφσκ θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο, αυτό αναμένεται να σημάνει τον οριστικό τερματισμό της εκεχειρίας η οποία επιτεύχθηκε με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή.

Η πόλη Νοβοαζόφσκ, 40 χλμ. ανατολικά της Μαριούπολης, είχε καταληφθεί από τους αντάρτες πέρυσι.

«Τις τελευταίες ημέρες, παρά τη συμφωνία του Μινσκ, στρατιωτικός εξοπλισμός και πυρομαχικά καταγράφηκε ότι πέρασαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 20 ρωσικά άρματα μάχης, 10 πυραυλικά συστήματα και οχήματα γεμάτα στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν σχετικά με την προώθηση ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Οι ελπίδες όμως ήταν λιγοστές ήδη πριν από τον εντοπισμό των ρωσικών ενισχύσεων, που αναφέρθηκε επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

«Ο αριθμός των επιθέσεων δείχνει ότι οι τρομοκράτες δεν θέλουν να σιωπήσουν εντελώς τα όπλα τους», δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Ανατόλι Στέλμαχ, κάνοντας λόγο για 49 επιθέσεις των φιλορώσων αυτονομιστών μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Στο Κίεβο, όπου πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Μαϊντάν για να τιμήσουν την επέτειο από τους θανάτους περίπου 100 διαδηλωτών και την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, επικρατούσε κατήφεια.

Πάνω από 5.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα του Απριλίου της περασμένης χρονιάς, όταν ξέσπασαν εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

By