Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Ουκρανία: Συμφωνία εκεχειρίας από τις 9/12

«Η ημέρα της ηρεμίας θα αρχίσει την 9η Δεκεμβρίου»

oukrania 1

Από τις 9 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει μια προσπάθεια να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, με φιλορώσους και κυβέρνηση να ανακοινώνουν
την πλήρη κατάπαυση του πυρός από την συγκεκριμένη ημέρα.

«Η «ημέρα της ηρεμίας» θα αρχίσει την 9η Δεκεμβρίου», επισήμανε η προεδρία, σε δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε έπειτα από συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Εφόσον τηρηθεί, η απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου θα αρχίσει τη 10η Δεκεμβρίου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της Προεδρίας, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για τη διαδικασία που είχαν προβλέψει οι ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν το Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

Οι αρχές των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Η ομάδα η οποία απαρτίζεται από Ουκρανούς στρατιωτικούς και δικούς μας κατέληξε σε συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και τη ρωσική πλευρά προκειμένου να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός από την 9η Δεκεμβρίου», είπε ο πρόεδρος του «κοινοβουλίου» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αντρέι Πουργκίν, όπως μετέδωσε το RIA Novosti.

Ο «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» (Λουχάνσκ στα ουκρανικά), Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός και έκανε λόγο για «προφορική» συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι κανένα έγγραφο που να οριστικοποιεί τη συμφωνία δεν έχει υπογραφθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By