Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Ουκρανία: Τουλάχιστον 220 νεκροί ρώσοι στρατιώτες

Τα στοιχεία είχαν συλλεχθεί από τον δολοφονηθέντα πολιτικό Μπόρις Νεμτσόφ

oukrania

Τουλάχιστον 220 ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση με συνέταξαν ρώσοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές, με βάση και τα στοιχεία που είχε συλλέξει ο δολοφονηθείς πολιτικός Μπόρις Νέμτσοφ.

Ειδικότερα, 150 ρώσοι ένστολοι σκοτώθηκαν στις μάχες για την κατάληψη της κωμόπολης Ιλοβάισκ, στα περίχωρα του Ντονέτσκ, το περασμένο Αύγουστο. Ακόμα 70 άφησαν την τελευταία τους πνοή τον Φεβρουάριο στις συγκρούσεις για την στρατηγική πόλη του Ντεμπάλτσεβε, που συνδέει σιδηροδρομικά το Ντονέτσκ με το δεύτερο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, το Λουχάνσκ.

Στόχος της 64σέλιδης έκθεσης είναι να διαψεύσει την πάγια θέση του Κρεμλίνου πως η Ρωσία δεν έχει καμία συμμετοχή στον εμφύλιο που εκτυλίσσεται στην ανατολική Ουκρανία από την άνοιξη του 2014, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.100 ανθρώπους. Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι ρώσοι ένοπλοι που επιχειρούν στην Ουκρανία είναι «εθελοντές» που δεν λαμβάνουν εντολές από τη ρωσική πλευρά.

Πέρα από τον ανθρώπινο κόστος, η έκθεση αναφέρεται και στο οικονομικό κόστος της φερόμενης ρωσική εμπλοκής στην κρίση, καθώς εκτιμάται πως η Μόσχα έχει δαπανήσει περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια ρούβλια (σχεδόν 1 δισ. ευρώ) σε διάστημα 10 μηνών για να χρηματοδοτήσει τη δράση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος αλλά και για τον εξοπλισμό των ρωσόφιλων ανταρτών.

Ακόμα, υπολογίζεται πως η φερόμενη εμπλοκή στην ουκρανική κρίση έχει στοιχίσει στη ρωσική οικονομία 2,75 τρισεκατομμύρια ρούβλια λόγω του πληθωρισμού που έχει προκληθεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και από τις γενικότερες εμπορικές απώλειες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By