Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ουκρανία: Κίεβο και αυτονομιστές συμφωνούν για ανταλλαγή κρατουμένων

Διεθνής ομάδα εργασίας για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία μετέχουν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, συμφώνησε σήμερα οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε ανταλλαγή κρατουμένων πριν από το τέλος της χρονιάς, υλοποιώντας μια από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για την αποκλιμάκωση, μετά τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη της 9ης Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων πριν από το τέλος της χρονιάς, όπως είχε συμφωνηθεί στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής (υπό το αποκαλούμενο σχήμα) “Νορμανδία” στο Παρίσι», ανακοίνωσε στο Facebook η Ντάρκα “Ολιφερ, εκπρόσωπος των διαπραγματευτών του Κιέβου. Στο σχήμα «Νορμανδία» μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Μόσχας Μπόρις Γκριζλόφ και οι απεσταλμένοι των αυτονομιστών. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ των τριών πλευρών.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διαθέτει παρατηρητές στην ανατολική Ουκρανία επιβεβαίωσε επίσης τη συμφωνία. «Η Τριμερής Ομάδα Επαφής, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων ορισμένων περιοχών από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, συμφώνησαν στην αμοιβαία απελευθέρωση και ανταλλαγή κρατουμένων έως το τέλος τους έτους», δήλωσε ο πρεσβευτής Μάρτιν Σάζντικ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία.

Στο τέλος της συνόδου κορυφής στο Παρίσι, στην οποία μετείχαν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπό τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, ανακοινώθηκαν μέτρα αποκλιμάκωσης όπως μια ανταλλαγή κρατουμένων έως το τέλος της χρονιάς και μια νέα αποχώρηση των μαχητών από τις τρείς περιοχές έως το τέλος Μαρτίου του 2020.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες στην ανατολική Ουκρανία με φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται, σύμφωνα με το Κίεβο και τους Δυτικούς, από τη Μόσχα. Ο πόλεμος μετρά ήδη περισσότερους από 13.000 νεκρούς από το 2014.

Ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μινσκ επέτρεψαν να μειωθεί σημαντικά η βία αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης παραμένει επί του παρόντος νεκρό γράμμα.

Η Μόσχα και το Κίεβο είχαν προχωρήσει σε ανταλλαγή μεγάλου αριθμού φυλακισμένων, σε μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης στην κρίση που ταλανίζει τις δύο γειτονικές χώρες από το 2014.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By