Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ουκρανία: Πάνω από 5.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι κρατούνται στο Ντονέτσκ

Πάνω από 5.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι κρατούνται στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, λένε οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ενώ ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την πόλη Λίμαν.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 5.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο έναν ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών, ο οποίος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών έχουν λάβει τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Λίμαν, στην ανατολική Ουκρανία.

Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σεβεροντονέτσκ

Το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν ωστόσο σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή. Την ίδια ώρα, επίσημα ουκρανικά στοιχεία δείχνουν ότι, από την έναρξη του πολέμου, περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας Σεβεροντονέτσκ, όπου επικεντρώνονται πλέον οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.

Ανάμεσά τους είναι στρατιώτες αλλά και πολίτες, όπως είπε σήμερα ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Στριούκ. Πολλοί κάτοικοί της έχουν επίσης εγκαταλείψει την πόλη. Από τους 130.000 κατοίκους που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο, μόνο περίπου το ένα δέκατο έχει παραμείνει.

Το Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας

Το Σεβεροντονέτσκ, στην επαρχία Λουχάνσκ, τελεί υπό την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών εδώ και εβδομάδες. Στις 6 Μαΐου, ο Στριούκ είχε ανακοινώσει πως η πόλη ήταν «σχεδόν περικυκλωμένη».

Το Σεβεροντονέτσκ είναι μία από τις σημαντικές πόλεις σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, όπως και η πόλη Λισιτσάνκ. Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σεργκίι Γκαϊντάι, είπε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Σεβεροντονέτσκ το τελευταίο 24ωρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By