Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Π.Καμμένος: «Κάποιοι έχασαν χρήματα με την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απαντά σε ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη

kammenos

Κάποια συμφέροντα έχασαν πολλά χρήματα με την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού Ρ-3, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
«Τα ερωτήματα που τίθενται είναι από την μεριά αντιπροσώπων που έχασαν την μπίζνα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν οι υποθέσεις στην Δικαιοσύνη: «Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου έχει πολλούς φακέλους και σας διαβεβαιώνω ότι κάποιοι θα πάνε φυλακή», ανέφερε. «Από τα 84 δισ. προμηθειών της περιόδου Σημίτη πληρώσαμε 30 δια. μέσα στην κρίση την περίοδο 2010 – 2015», κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «έρχεστε τώρα και γίνεστε συνέταιρος του ΠΑΣΟΚ».
«Το 2009 κάποιοι καθήλωσαν τα αεροσκάφη για να πάρουν καινούργια παραγγελία. Αλλά δεν την πήραν γιατί θα έμπαιναν όλοι μέσα», είπε ο Υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι «κάποιοι μεσάζοντες θα είχαν βγάλει μεγάλες προμήθειες» με την αγορά καινούριων αεροσκαφών.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι υπάρχει και εσωκομματική χροιά στην υπόθεση για την Ν.Δ., καθώς αφορά τους Ν. Δένδια και Β. Μεϊμαράκη, οι οποίοι επίσης συμφώνησαν στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και όχι στην αγορά νέων. «Γιατί δεν πήρε ο κ. Μεϊμαράκης τα καινούργια αεροπλάνα το 2009;», αναρωτήθηκε ο υπουργός και συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Τα εσωτερικά της Ν.Δ. να τα λύσετε μεταξύ σας», γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν θα μπει στη λογική να χτυπά από τα μέσα το ποιος θα γίνει αρχηγός της Ν.Δ.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι η Ελλάδα πληρώνει 100 εκατ. δολάρια για κάθε αεροσκάφος, όταν η Γερμανία και η Ν. Ζηλανδία τα εκσυγχρόνισαν με 42 εκατ. και η Βραζιλία με 43 εκατ.
«Στα ερωτήματα απάντησε ο τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας που ουσιαστικά υπέγραψε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και προ ημερών δημόσια στήριξε την επιλογή του Πολεμικού Ναυτικού», απάντησε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα έχει τις υπογραφές Σαμαρά, Βενιζέλου, Χαρδούβελη, Μητσοτάκη, Δένδια, Κικίλια, Σταμάτη και άλλων Υπουργών της Ν.Δ. Επί της ουσίας ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι τα 499 εκατ. δολ. είναι η οροφή του προγράμματος, επειδή όμως υπάρχει πάντα έκπτωση 20-30%, τα πραγματικά χρήματα που θα πληρωθούν είναι 350 εκατ. δολ. Τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα «υπεγράφη την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που έδινε η αμερικανική Γερουσία», ότι «δεν είναι εταιρική συμφωνία, αλλά διακρατική συμφωνία» και «ουσιαστικά είναι χρηματοδότηση από το αμερικανικό δημόσιο», ενώ τα χρήματα θα κατευθυνθούν κυρίως στην ΕΑΒ και θα δώσουν εργασία στην εταιρεία για 7 χρόνια.
Ο κ. Κεφαλογιάννης πρότεινε να αγοραστούν νέα αεροσκάφη, όμως ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι τα νέα αεροσκάφη θα κόστιζαν 250 εκατ. ευρώ, όμως αυτό σημαίνει ότι το αεροπλάνο έχει συμπεριλάβει μόνο την αξία κτήσης, δηλαδή θα χάνονταν 50 εκατ. για τα ανταλλακτικά, 10 εκατ. για τα κινητά και τα χρήματα που έχουν δοθεί για την εκπαίδευση των πιλότων. «Εγώ τέτοια απόφαση δεν μπορούσα να υπογράψω για να πάω φυλακή», είπε με έμφαση και τόνισε ότι «ουσιαστικά είναι καινούργια αεροσκάφη». Σημείωσε ακόμη ότι το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος θα παραδοθεί μέσα σε 12 μήνες, ενώ με την αγορά νέου αεροσκάφους η παράδοση θα ήταν σε 19 – 25 μήνες και με προκαταβολή 30%, δηλαδή θα πλήρωνε η Ελλάδα 85 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. έθεσε και το ζήτημα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλη, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι εργάσθηκε για την εταιρεία Λόκχηντ Μάρτιν, που προμηθεύει τα Ρ-3. «Είναι υπεύθυνος μόνο για το πολιτικό προσωπικό. Δεν υπογράφει για προμήθειες», απάντησε ο κ. Καμμένος καλύπτοντας τον συνεργάτη του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By