Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Π.Κουρουμπλής: «Πρέπει να δούμε με προσοχή τις περικοπές στις συντάξεις»

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη δυνατότητα αγοραστικής δύναμης των πολιτών

kouroumplis

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές στις συντάξεις εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 ο κ.Κουρουμπλής είπε ότι «πρέπει να δούμε τα ζητήματα των περικοπών με πολύ μεγάλη προσοχή, πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες επιλογές».

Προσέθεσε ότι σήμερα «η αγοραστική δύναμη του κόσμου είναι στα χαμηλά και η οικονομία, όσες περικοπές κι αν κάνεις για να έχει προοπτική, έχει ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα αγοραστικής δύναμης».

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για μείωση της επιχορήγησης των δήμων». Υπογράμμισε δε την προσπάθεια που γίνεται να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στήριξης των κοινωνικών δομών των δήμων και αναγνώρισε ότι το κράτος πρέπει διαρκώς να τους στηρίζει γιατί οι δήμοι οικοδομούν το κοινωνικό κράτος.

Προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους δήμους και τα κόμματα, η «επαναθεσμοθέτηση του Καλλικράτη με βάση τις αδυναμίες που η ίδια η ζωή γέννησε έτσι ώστε να να γίνει πιο λειτουργικός, πιο αναπτυξιακός, πιο ουσιαστικός ως θεσμός, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και στην οικονομία και στην κοινωνία και στην οικονομία».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή της διαδικασίας οικονομικού ελέγχου των δήμων με ανεξαρτησία από τη διοίκηση «έτσι ώστε να γίνεται με σωστό τρόπο», διότι, όπως είπε «το οικονομικό παρατηρητήριο δημιουργούσε προβλήματα παρά έλεγχε τη σωστή κατανομή των δαπανών» ενώ διαβεβαίωσε ότι «ό,τι χρήματα έχουν παρθεί από τους δήμους σε μία δύσκολη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος να μην επιστραφούν».

By