Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Π. Νικολούδης: Μικτά κλιμάκια συστήνονται για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Τη σύσταση και λειτουργία μικτών κλιμακίων των ελεγκτικών μηχανισμών ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Νικολούδης με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

panagiotis nikoloudis

Τα μικτά αυτά κλιμάκια -τα οποία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής εδώ και περίπου δύο εβδομάδες- απαρτίζονται το κάθε ένα από τέσσερα άτομα, τα οποία προέρχονται ως εξής:

ένα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)

ένα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών

ένα από την Οικονομική Αστυνομία και

ένα από το Λιμενικό Σώμα

Όπως επισήμανε ο κ. Νικολούδης τα κλιμάκια αυτά θα έχουν αρμοδιότητα να ασκούν τελωνειακό έλεγχο παντού, μέσα και έξω από τελωνεία, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου παντός είδους.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η επιλογή για τη σύσταση των μικτών κλιμακίων έχει να κάνει με το ότι έτσι υπάρχει καλύτερος έλεγχος και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως τόνισε, ο μοναδικός τρόπος για να ελέγχεις τους μηχανισμούς ελέγχου της διαφθοράς είναι να υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί (Τελωνεία, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κ.λπ.). Μάλιστα όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ποιος θα ελέγχει αυτά τα κλιμάκια, ο κ. Νικολούδης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «και πίσω από αυτά τα κλιμάκια θα είναι η υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων της Αστυνομίας, και μετά θα είμαι εγώ, και πίσω από μένα ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Νικολούδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να περιορίσει τη διαφθορά (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κ.λπ.), τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να δοκιμαστούν διαφορετικοί τρόποι δράσης σε σχέση με αυτούς που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί. Πάντως αναγνώρισε ότι η καθημερινή διαφθορά (π.χ. φακελάκια στα νοσοκομεία) δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί καθώς απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)