Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

«Πάγια θέση της κυβέρνησης η διαγραφή του χρέους»

Καμία κωλοτούμπα αναφορικά με το κούρεμα

sakelaridis

Η κυβέρνηση δεν κάνει κανενός είδους «κωλοτούμπα» αναφορικά με το ζήτημα του κουρέματος του Ελληνικού χρέους αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελαρίδης, σε non paper που εξέδωσε.

Σε αυτό τονίζει πως η διαγραφή του χρέους μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και κάνει αναφορά στην αλλαγή της στάσης που παρατηρείται στην Ευρώπη και στην αναγνώριση των θέσεων της κυβέρνησης ότι η τρόικα δεν χρειάζεται.

Αναλυτικά το non paper της κυβέρνησης έχει ως εξής:

1. Πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη.
2. Διαγραφή χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους -υπάρχουν και άλλοι- είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκη σε βρετανούς επενδυτές. Καμιά κωλοτούμπα, λοιπόν.
3. Το τέλος της τρόικα. Η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα τελείωσε. Δεν είναι μόνο ο Γιουνκέρ [διαρροή της εφημερίδα Handelsblatt ότι «πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση» καθώς «ο Γιουνκέρ θέλει να καταργήσει την τρόικα»] αλλά και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση που σήμερα διαρρέει ότι δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την τρόικα. Και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ. –θυμίζουμε την αρχική άρνηση του Β. Σόιμπλε ότι η τρόικα «δεν μπορεί να αλλάξει». Δημοσιεύματα, πάντως, ξένων εφημερίδων κάνουν λόγο για «μια αναμφισβήτητη νίκη» της νέας κυβέρνησης.
4. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους της. Και η κοινωνία το αντιλαμβάνεται. Επίσης για πρώτη φορά η Ευρώπη συζητά για τον τερματισμό της λιτότητας. «Οι πολιτικές της λιτότητας χωρίς ανάπτυξη έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Ιταλός παρά τω πρωθυπουργώ υφυπουργός Γκρατσιάνο Ντελρίο, λίγο πριν την συνάντησή του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τον Αλέξη Τσίπρα.
5. Η ατζέντα της χώρας, πλέον, είναι η ανακούφιση των πολιτών και όχι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα λουκέτα σε νοσοκομεία, τα νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
6. Απόψε το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακαθίσει σε δείπνο με μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ξενοδοχείο Intercontinental de laVille».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By