Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Με έλλειμμα ιατρικό αλλά και γενικά σε επαγγελματίες υγείας, σε δημόσιες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, με συνεχείς εμπλοκές στον έλεγχο HIV ιϊκού φορτίου, εξέτασης εξαιρετικά σημαντικής για την έκβαση του ιδίου του ασθενούς αλλά και για την μετάδοση της HIV λοίμωξης, με γραφειοκρατικά εμπόδια για τους οροθετικούς μεσα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), θα «εορτασθεί» στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας πως η πραγματικότητα που βιώνουν οι οροθετικοί ασθενείς είναι πολύ δύσκολη όπως και «μη συμβατή» με τις εκδηλώσεις που συνήθως χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV λοίμωξης, κυρίως μετά το 2011, οπότε και η τελευταία επεκτάθηκε θεαματικά στον πληθυσμό των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για ουσιαστική αύξηση των υπηρετούντων ειδικών γιατρών, αλλά και λοιπών θεραπευτών (νοσηλευτών/τριών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κλπ) στους αντίστοιχους χώρους δημόσιας περίθαλψης (Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, Εξωτερικά Ιατρεία Λοιμώξεων, Μονάδες Απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες).

Αλλά και ο αριθμός αυτών των μονάδων είναι ανεπαρκής και παραμένει ακάλυπτο μεγάλο τμήμα της επικράτειας. Στοιχειωδώς καλύπτεται η Αττική ενώ δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη μονάδα σε ολόκληρη την Ήπειρο. Οι οροθετικοί σε περιοχές όπως η Μακεδονία – Θράκη, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις σε αναζήτηση υγειονομικής φροντίδας.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει το πρόβλημα του ανεπαρκούς εργαστηριακού ελέγχου των HIV οροθετικών που λαμβάνουν αντιρετροιϊκή αγωγή. Όπως καταγγέλλει, μόνο σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο γίνεται έλεγχος HIV ιϊκού φορτίου, εξέτασης εξαιρετικά σημαντικής για την έκβαση του ιδίου του ασθενούς αλλά και για την μετάδοση της HIV λοίμωξης.

«Το υπουργείο «έλυσε» το πρόβλημα εκχωρώντας την εκτέλεση και αυτής της εξέτασης σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου όμως μπορούν να εξετάζονται μόνον οι ασφαλισμένοι οροθετικοί. Όμως σημαντικό ποσοστό ασθενών είναι ανασφάλιστοι. Περιττό να τονισθεί ότι έτσι, όσο πιο πολύ διασπείρεται η πληροφορία της οροθετικότητας με το πλήρες ονοματεπώνυμο κάποιου, καταργείται εν πολλοίς το ιατρικό απόρρητο σε μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση, που είχε έως πρόσφατα διασφαλιστεί προς μεγάλο κοινωνικό όφελος των ασθενών (αποφυγή κοινωνικού στίγματος που συχνά οδηγεί σε περιθωριοποίηση, απώλεια εργασίας με διάφορες προφάσεις, κλπ). Για όλους τους παραπάνω λόγους, πολλοί ασφαλισμένοι αρνούνται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η ουσιαστική απουσία δωρεάν τακτικού ελέγχου HIV ιϊκού φορτίου στη χώρα μας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για την διασπορά της HIV λοίμωξης και την αύξηση των κρουσμάτων στο παρόν και το άμεσο μέλλον» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Οι HIV οροθετικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν όπως και άλλοι χρονίως πάσχοντες, ανά ένα ή δύο έτη, τη γραφειοκρατική διαδικασία του ελέγχου της πάθησής τους από επιτροπές ΚΕΠΑ.

«Έρχονται αντιμέτωποι/ες με μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία, που είναι επιπλέον ταπεινωτική, δεδομένου ότι υποχρεώνονται να περιφέρουν τις ιατρικές γνωματεύσεις από γραφείο σε γραφείο, διασπείροντας οι ίδιοι/ες την πληροφορία, προκειμένου να διασφαλίσουν το επίδομά τους, απαραίτητο για την επιβίωση πολλών από αυτούς. Η διαδικασία αυτή αυξάνει σημαντικά το ήδη βεβαρημένο φορτίο των θεραπόντων. Είναι απορίας άξιο το γιατί πρέπει να ελέγχεται ξανά και ξανά μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει οριστική θεραπεία» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS» δεν συμμετέχουμε σε lifestyle εκδηλώσεις και τελετές. Διεκδικούμε για τους οροθετικούς ασθενείς όσα δικαιούνται!»αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και ζητούν αύξηση του αριθμού των μονάδων λοιμώξεων, πλήρης στελέχωσή τους, κάλυψη όλης της χώρας, κρατικα προγράμματα ευρείας ενημέρωσης του κοινού, πρωτογενούς πρόληψης, διαγνωστικής παρέμβασης και ενημέρωσης,ενίσχυση των υπαρχόντων δομών απεξάρτησης και κυρίως των «στεγνών» προγραμμάτων, δωρεάν διενέργεια όλων των ειδικών εξετάσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση της HIV λοίμωξης και τέλος κατάργηση των επανελέγχων στα ΚΕΠΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By