Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Για πρώτη φορά γιορτάζεται στην Ελλάδα

Ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έχει καθιερωθεί η 23η Απριλίου

luminous-neon-books-by-airan-kang-1

Η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου! Είναι αφιερωμένη δε, σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες και τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και οι δύο συγγραφείς απεβίωσαν στις 23 Απριλίου.

Για πρώτη φορά η μέρα του βιβλίου γιορτάζεται φέτος και στην Ελλάδα. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθιερώνει την 23η Απριλίου ως ημέρα του βιβλίου.

Στο πλαίσιο της ημέρας διοργανώνονται ο «Περίπατος Βιβλίου» που περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αξίζει να επισκεφθούν όλοι οι φίλοι του βιβλίου. Ο «Περίπατος Βιβλίου» είναι μια όμορφη βόλτα στην Αθήνα που περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα σημεία τα οποία το αθηναϊκό κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά.

Οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως, να βρεθούν μεταξύ τους. Η βόλτα θα περνά από 22 σημεία του κέντρου, μέσα από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και βιβλιοθήκες: Για πρώτη φορά γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Ελλάδα.

1. Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστημίου 32 Μεγάλο ενδιαφέρον για τους φίλους του βιβλίου θα έχει η ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής βιβλιοθήκης και η ενημέρωση για την διαδικασία μετεγκατάστασής της στο νέο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Θα γίνει αναφορά και στις ιδιαίτερα σημαντικές νέες προοπτικές και τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη στις νέες εγκαταστάσεις. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από το έμπειρο προσωπικό της ΕΒΕ, και θα γίνουν τρεις: 10:00, 11:30, 13:00, θα διαρκέσουν περίπου 20 λεπτά και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

2. Εκδόσεις Πατάκη, Ακαδημίας 65 Στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη θα βρίσκεται ο Αύγουστος Κορτώ, στις 12.00, ενώ από τις 11.00 μέχρι τις 16.00 αγαπημένοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων όπως η Βάσω Ψαράκη, η Σοφία Ζαραμπούκα, η Ελένη Δικαίου, η Σοφία Μαντουβάλου και ο Μάκης Τσίτας θα συναντήσουν μικρούς και μεγαλύτερους φίλους και θα μιλήσουν μαζί τους για την τέχνη του παιδικού βιβλίου.

3. Εκδόσεις Καστανιώτη, Ζαλόγγου 11 Στο βιβλιοπωλείο της οδού Ζαλόγγου θα βρίσκονται ο Ανδρεάς Μήτσου, ο Ξενοφώντας Μπρουντζάκης, η Ελένη Πριόβολου, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, η Ρέα Γαλανάκη, η Λένα Διβάνη, η ΑμάνταΜιχαλοπούλου, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Δώρος Αντωνιαδης η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, κ.ά, από τις 11.30 – 13.30.

4. Εκδόσεις του 21ου, Ζαλόγγου 7 Ο μεταφραστής Νίκος Κούρκουλος παρουσιάζει το βιβλίο του Peter Bellwood «Πρώτοι μετανάστες» και το «Εμείς οι πρόσφυγες», με κείμενα των Hannah Arendt, GiorgioAgamben και EnzoTraverso. Στις 12. 30 το μεσημέρι.

5. Παλαιοβιβλιοπωλείο Ν. Χρυσός, Χαρ. Τρικούπη 63 Αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς θα διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους ενώ ο ζωγράφος Ιωσήφ Χαλβατζόγλου δημιουργεί πρωτότυπους σελιδοδείκτες, εμπνευσμένους από λογοτεχνικά κείμενα. Συμμετέχουν οι: Τζούλια Γκανάσου, Παναγιώτης Κεχαγιάς, Έλενα Μαρούτσου, Δέσποινα Μπάτρη, Βαγγέλης Μπέκας, Μαρία Ξυλούρη, Δημήτρης Οικονόμου, Κάλλια Παπαδάκη, Νικόλας Περδικάρης, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιάννης Τσίρμπας και Μαρία Φακίνου. Από τις 11-15.00.

6. Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118 Μια εκδήλωση για τους μικρούς φίλους του βιβλίου. Χρησιμοποιώντας τους δημοφιλείς νέους χαρακτήρες της «Ζωούπολης», η θεατροπαιδαγωγός Ιουλία Πύρρου εμψυχώνει ένα εργαστήριο με θέμα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Στις 12.30 το μεσημέρι.

7. Εκδόσεις Γκοβόστη, Ζωοδόχου Πηγής 73 Ποιητικές αναγνώσεις από τους ποιητές Κώστα Γ. Παπαγεωργίου και Γιώργο Μπλάνα. Ποιήματα αγαπημένων τους ποιητών θα διαβάσουν επίσης οι: Μαριγώ Αλεξοπούλου, Κατερίνα Αυγέρη, Ελευθέριος Αχμέτης, Νίκος Βιολάρης, Ευγένιος Δαμουλάκης, Μαρία Κουλούρη, Νάγια Κυριαζοπούλου, Ελευθερία Κυρίτση, Αλέξιος Μάινας, Λάνα Μανδυλά, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ζαφείρης Νικήτας, Ειρήνη Ρηνιώτη και όσοι από το κοινό το επιθυμούν. Από τις 12.30-14.30.

8. Εκδόσεις Κονιδάρη, Τοσίτσα 1Α Αφήγηση παραμυθιών με τη δημιουργία ηχητικών τοπίων από τη Ζωή Νικητάκη, από το βιβλίο «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια». Ένα παραμυθοταξίδεμα για μεγάλους που ονειρεύονται και για παιδιά πάνω από 8 ετών. Στις 11 το πρωί.

9. Εκδόσεις Κουκούτσι, Διδότου 18 Μια ευσύνοπτη παρουσίαση της ποίησης και των ποιητών της περιόδου της Αναγέννησης και απαγγελίες ποιητών των εκδόσεων Κουκούτσι. Στις 19.00.

10. Free Thinking Zone, Σκουφά 64 Το concept βιβλιοπωλείο γιορτάζει με μαστίχα από τη Χίο και συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς: Δημήτρης Φύσσας, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Οικονόμου, Σώτη Τριανταφύλλου, Ζέφη Κόλλια, Αχιλλέας Κυριακίδης, Αλέξης Σταμάτης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χρήστος Χωμενίδης Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Αντώνης Τζήμας, Αύγουστος Κορτώ. Από τις 11 το πρωί και μέχρι τα μεσάνυχτα. Ειδικά για την ημέρα το βιβλιοπωλείο προσφέρει εκπτώσεις μέχρι 30%.

11. Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Διδότου 19 & Δελφών Γνωστοί συγγραφείς, μεταφραστές και άνθρωποι του βιβλίου με χαλαρή διάθεση και με πολλά ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης. Ξενάγηση στο χώρο και την ιστορία του εκδοτικού οίκου από την Εύα Καραϊτίδη και τον Πολύκαρπο Νικολόπουλο. Συνεργάτες, συγγραφείς, μεταφραστές και φίλοι θα παρελάσουν ινκόγκνιτο. Από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα.

12. Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μασσαλίας 14 Η Μανίνα Ζουμπουλάκη συζητάει με επίδοξους συγγραφείς για την τέχνη και τα μυστικά της γραφής. Να πάτε με το δικό σας διήγημα για να σας λύσει όλες τις απορίες. Στις 12.30 το μεσημέρι. Επίσης, οι εκδόσεις Παπαδόπουλος καλούν όλους τους αναγνώστες να πάνε στο βιβλιοπωλείο, στη διάρκεια της ημέρας, με ένα παλιό αντίτυπο της ιστορικής σειράς Τόξο (κυκλοφορεί από το 1964 και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές) και να πάρουν εντελώς δωρεάν τη νέα έκδοση, με ανανεωμένο εξώφυλλο. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 14.30.

13. Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32 Στο χώρο του βιβλιοπωλείου θα βρίσκονται οι συγγραφείς Νίκη Αναστασέα, Δημοσθένης Παπαμάρκος και Μαρία Στεφανοπούλου. Από τις 11 το πρωί.

14. Ιανός, Σταδίου 24 Μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό από την Στέργια Κάββαλου με τίτλο «Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής» (εκδ. Μεταίχμιο). Στις 11 το πρωί. Αφήγηση παραμυθιού, κίνηση και φαντασία, θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το βιβλίο της Πένυς Ραμαντάνη «Το αστέρι και ο Κωστής» (εκδ. Μ. Σιδέρη). Στη 1 το μεσημέρι.

15. Ο Μώβ Σκιούρος, Πλατεία Καρύτση Γνωριμία με την ιστορική πλατεία Καρύτση από το αγαπημένο μικρό βιβλιοπωλείο. Από την αγρύπνια του Βιζυηνού μέχρι τον Χορν και τη Λαμπέτη. Κρασιά, μουσική και συζητήσεις στο πατάρι του Μωβ Σκίουρου στον νέο του χώρο, ένα ιστορικό κτίριο του 1932 και σε μια ολάνθιστη πλατεία. Από τις 12 το μεσημέρι.

16. Public, Σύνταγμα Όλα για το βιβλίο: Μια εκπομπή για το βιβλίο με τον Μάκη Προβατά που θα εκπέμπει ζωντανά από το βιβλιοπωλείο του Public. Η εκπομπή θα ξεκινήσει με καλεσμένους τον Χρήστο Χωμενίδη και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο. Στη συνέχεια στη συζήτηση θα προστεθούν κι άλλοι συγγραφείς όπως οι: “Αγγελος Αγγέλου, Βασίλης Αλεξάκης, Χάρης Βλαβιανός, Αγαθή Δημητρούκα, Μαρία Ζαβάκου, Άλκη Ζέη, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Δήμητρα Κολιάκου, Αύγουστος Κορτώ, Ηλίας Μαγκλίνης, Γιώργος Μαυρογορδάτος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μαρίζα Ντεκάστρο, Γιάννης Ξανθούλης, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου. Από τις 12.00-18.00.

17. Εκδόσεις Ίκαρος, Βουλής 4 Συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφοι θα βρίσκονται στο ιστορικό βιβλιοπωλείο του Ίκαρου. Ανάμεσά τους η Κική Δημουλά, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Δημήτρης Νόλλας, η Μαρία Αγγελίδου, η Μυρτώ Δεληβοριά, ο Χρήστος Κούρτογλου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο Αλέκος Παπαδάτος, η Ίρις Σαμαρτζή, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Δημήτρης Οικονόμου, ο Θάνος Σταθόπουλος, ο Γιώργος Ψάλτης. Από τις 11.30-14.30.

18. Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β (Στοά Κουρτάκη) Η Σοφία Διονυσοπούλου παρουσιάζει το νέο βιβλίο της με τίτλο «Ψυχές στην ερημιά του» με 15 ονειρικά διηγήματα και πρωταγωνίστριες τις πεταλούδες. Ο Δημήτρης Χουλιαράκηςθα μιλήσει για το καινούριο βιβλίο του «Η εκδίκηση των ανέμων»όπου μεταφράζει τα κύκνεια άσματα των νεαρών Ιαπώνων καμικάζι στα τέλη τουΒ΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ώρα εκδήλωσης: 13.00.

19. Βιβλιοπωλείο Εν Πλώ, Χαρ. Τρικούπη 6-10, Εμπορικό κέντρο Atrium Τα παιδιά γνωρίζουν βήμα βήμα τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις της πατρίδας μας. Με τη συγγραφέα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη. Στη συνέχεια, Έλληνες συγγραφείς και ποιητές διαβάζουν δημοτική ποίησηκαι κείμενα παλαιότερων ποιητών και πεζογράφων για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση (Παπαδιαμάντης, Σολωμός, Καρκαβίτσας, Σεφέρης, Ελύτης κ.ά.). Συμμετέχουν ο Νάσος Βαγενάς, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Χρήστος Μπουλώτης και ο Δημήτρης Κοσμόπουλος. Ώρα εκδηλωσης: 13.00-14.00.

20. Πολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 104 Στη 13.00, ο συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο σκιτσογράφος Σωτήρης Μητρούσηςσας παρουσιάζουν «Το Μπλοκάκι ενός UFO». Ο συγγραφέας με το μελωδικό βιολί του παίζει στα παιδιά μουσική και τα καλεί σε παιχνίδια συναισθημάτων, ενώ ο σκιτσογράφος ζωγραφίζει μπροστά τους, με τα μαγικά του μαρκαδοράκια τις δικές τους ιδέες και προκαλεί τον συγγραφέα να τις περιγράψει μελωδικά.

21. Ρενιέρη ComiconShop, Σόλωνος 128 Παρουσίαση των νέων εκδόσεων κόμικς και υπογραφές από τους δημιουργούς σε έναν χώρο όμορφα φτιαγμένο, που θα ενθουσιάσει όλους τους φανατικούς των κόμικς. Από τις 12.00-15.00.

22. Εκδόσεις Λιβάνη, Σόλωνος 98 Γνωριμία με τους συγγραφείς και τους νέους τίτλους του εκδοτικού οίκου. Αντίτυπα θα υπογράψουν οι συγγραφείς Μαρία Κωνσταντούρου, Βασιλική Λεβεντάκη και Σίσσυ Θεοφανόπουλου. Από τις 12.00-15.00. Η Ημέρα Βιβλίου που ξεκίνησε τις εκδηλώσεις της στις αρχές Απριλίου και τις κορυφώνει στις 23 Απριλίου με τον «Περίπατο Βιβλίου», παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντες και ενθαρρυντικούς αριθμούς που αποτυπώνουν την απήχηση της ιστορικής ημέρας: 304 εκδηλώσεις για το βιβλίο σε όλη την Ελλάδα εντάχθηκαν στον εορτασμό της Ημέρας Βιβλίου και κοινοποιήθηκαν στο www.greekbookday.gr. 46 δημόσιες βιβλιοθήκες συμμετέχουν με ενθουσιασμό, διοργανώνοντας τις δικές τους εκδηλώσεις. 42 δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν ενημερώσει και κινητοποιήσει το κοινό τους με ποικίλες δράσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε με εγκύκλιό, εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων της χώρας να πάρουν μέρος ενεργά στην Ημέρα Βιβλίου. Τα ιδιωτικά σχολεία ενημερώθηκαν από τους διοργανωτές και ανέλαβαν τις δικές τους πρωτοβουλίες, εμπλέκοντας καθηγητικό προσωπικό και μαθητές όλων των τάξεων. 22 βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν στον «Περίπατο του Βιβλίου». Στον αντίστοιχο περίπατο της Θεσσαλονίκης στις 20 Απριλίου συμμετείχαν επίσης τα σημαντικότερα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι. 5.000 αφίσες τυπώθηκαν και μοιράστηκαν σε όλη τη Ελλάδα, σε σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. 30.000 σελιδοδείκτες έγιναν ανάρπαστοι από τους βιβλιόφιλους. 3.000 υφασμάτινες τσάντες θα διανεμηθούν μέσω των βιβλιοπωλείων στο αναγνωστικό κοινό. Δημιουργήθηκαν θεματικά λογότυπα για να αλλάξουν οι αναγνώστες και όσοι αγαπούν το βιβλίο την εικόνα του εξωφύλλου ή/και τη φωτογραφία του προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα με το λογότυπο-μήνυμα της Ημέρας Βιβλίου, ΔΙΑΒΑΖΩ & ΑΛΛΑΖΩ. 2.300 φίλοι στη σελίδα της Ημέρας Βιβλίου στο Facebook και 62.947 θεάσεις είχε η πιο πετυχημένη ανάρτηση της Ημέρας Βιβλίου στα κοινωνικά δίκτυα. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.greekbookday.gr.

By