Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Πάει σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της η Σκωτία

Τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ένα 24ωρο πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοινώσει την έναρξη των διαδικασιών του άρθρου 50 για το Brexit.

Η Νίκολα Στέρτζον, ανέφερε: «η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι», ενώ επισήμανε πως «έπεσε σε τοίχο» όποτε ζήτησε από την Τερέζα Μέι ειδική μέριμνα για τη Σκωτία στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, θα μπορούσε να διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2018.

Παράλληλα, υπενθύμισε, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε το 2014 ότι θα συναινέσει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος αν υπάρξει αλλαγή των συνθηκών.

«Αυτό έχει συμβεί τώρα» συμπλήρωσε με νόημα η Στέρτζον.

Σήμερα πραγματοποιείται στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτηση και ψηφοφορία για την τροπολογία στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους Ευρωπαίους μετανάστες. Αν η έκβαση είναι αυτή στην οποία ποντάρει η Τερέζα Μέι, να περάσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή δίχως διορθώσεις, η επιστολή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα σταλεί από την πρωθυπουργό αμέσως μετά, ενδεχομένως την Τρίτη ή την Τετάρτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By