Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

«Παιχνίδι για δύο» στην Εθνική Τράπεζα

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από την απόφαση για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας και δύο είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο πρώτος είναι ο Παύλος Μυλωνάς, αναπληρωτής CEO που καλύπτει προσωρινά το κενό που δημιουργήθηκε με την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη τον Μάιο. Ο δεύτερος φέρεται να είναι ο Νικόλαος Καραμούζης, απερχόμενος πρόεδρος της Eurobank, ο οποίος έχει απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα μετά την απόφασή του να παραιτηθεί.

Η διαδικασία της επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου περιλαμβάνει τα εξής στάδια, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας:

Σήμερα, Παρασκευή, το Nomination Committee της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει τους προτεινόμενους υποψηφίους στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτκής Σταθερότητας. Στη φάση αυτή, δεν αναμένονται ανακοινώσεις από το Ταμείο.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα συνεδριάσουν τα όργανα διακυβέρνησης του ΤΧΣ, δηλαδή η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις και να αποφανθεί επί των επικρατέστερων υποψηφίων. Τότε αναμένεται και η ανακοίνωση του νέου CEO της Εθνικής.

Την επόμενη Πέμπτη, 26 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ. Την προηγούμενη ημέρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας ώστε να προτείνει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο στη Γενική Συνέλευση ώστε να πάρει την ψήφο των μετόχων.

Τα σενάρια της διαδοχής «δίνουν και παίρνουν» μετά την παραίτηση Φραγκιαδάκη, καθώς η θέση του CEO της Εθνικής πρέπει να διατηρεί εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ της κυβέρνησης, της διοίκησης της τράπεζας, του ΤΧΣ και, φυσικά, του SSM. Όσον αφορά στον εποπτικό φορέα της ΕΚΤ, και οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θεωρείται ότι διαθέτουν το «fit and proper», οπότε σημαντικό από το βάρος της απόφασης πέφτει στον Αυστριακό Μάρτιν Τζούρντα του ΤΧΣ.

Η κορυφαία θέση στην Εθνική Τράπεζα φέρει διαχρονικά, βεβαίως, και πολιτική χροιά, η οποία εν μέρει παραμένει έως σήμερα, παρά τις πιέσεις τα τελευταία χρόνια για αποκοπή των τραπεζικών διοικήσεων από τα κρατικά κέντρα εξουσίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, και ιδίως μετά την ανακοίνωση Καραμούζη ότι αποχωρεί από τη Eurobank, φούντωσαν τα σενάρια περί μεταγραφής του στην Εθνική 20 χρόνια μετά την αποχώρησή του -από τη θέση του υποδιοικητή τότε.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Παύλος Μυλωνάς, υποψηφιότητα εκ των έσω

Ο εκτελών χρέη CEO αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την προτιμητέα επιλογή τόσο του προέδρου της ΕΤΕ, Κώστα Μιχαηλίδη, όσο και της ευρύτερης διοίκησης της τράπεζας. Επιφυλάξεις διατυπώνονται, ωστόσο, από στελέχη της αγοράς κατά πόσο ο κ. Μυλωνάς θα προβεί στις αποφασιστικές ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να κλείσουν τα «καυτά» ανοιχτά θέματα της τράπεζας, με κυριότερο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και της θυγατρικής στη Ρουμανία.

Ο κ. Μυλωνάς εξελέγη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τον Ιούνιο του 2014, ενώ εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας το 2000. Από το 1995 έως το 2000, εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Οικονομικό Τμήμα του ΟΟΣΑ, ενώ τα έτη 1987-1995 εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 1985 έως το 1987, ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Ο κ. Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά-Οικονομικά (Magna cum Laude and Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Νικόλαος Καραμούζης, έξωθεν υποψηφιότητα

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Eurobank θεωρείται ένα από τα πλέον δυναμικά στελέχη που καθόρισαν τις εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πριν λίγες εβδομάδες, ανακοίνωσε την παραίτησή του και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Eurobank είπε χαρακτηριστικά: «Παραμένω νέος, δημιουργικός και ανήσυχος. Διαθέτω απόθεμα εμπειρίας και δημιουργικότητας και θα αναζητήσω νέες προκλήσεις και εμπειρίες, ίσως και εκτός τραπεζικού κλάδου», αφήνοντας ανοιχτά τα σενάρια της μεταγραφής του.

Παρότι έχουν ειπωθεί πολλά, και για την ανάληψη ηγετικής θέσης στον επιχειρηματικό χώρο, η αποφασιστικότητα και δυναμική που διαθέτει θεωρείται από πολλούς «κλειδί» για την ανάληψη μιας τόσο νευραλγικής θέσης όσο αυτή του CEO της ΕΤΕ. «Ο νέος CEO πρέπει να “σπάσει αυγά”, τόσο σε επίπεδο κόκκινων δανείων και στην πώληση των non-core assets, όσο και στην αλλαγή της διοικητικής δομής της τράπεζας», αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Ο ίδιος ηγήθηκε της ανάπτυξης της Eurobank, στην οποία μετρά 19 χρόνια παρουσίας. Έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΤΒΑ. Επίσης, κατείχε τη θέση του CEO της Γενικής Τράπεζας και τη θέση του Συμβούλου Διοίκησης & Μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Ν. Καραμούζης είναι κάτοχος πτυχίου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Master Degree στα Οικονομικά από το American University των Η.Π.Α. και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) με εξειδίκευση σε Θέματα Νομισματικής Πολιτικής & Διεθνών Οικονομικών από το Pennsylvania State University των Η.Π.Α.. Επίσης, είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By