Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Πακιστάν: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος με την κατηγορία της διαφθοράς

Ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Άλι Ζαρντάρι συνελήφθη σήμερα με την κατηγορία της διαφθοράς, γεγονός που θεωρείται πλήγμα για το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PPP).

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια μιας έρευνας που αφορούσε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ψεύτικους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Ζαρντάρι, ο χήρος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, συνελήφθη από άνδρες της NAB, της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Ναουαζίς Άλι.

Υπό έρευνα για την ίδια υπόθεση είναι και η αδελφή του πρώην προέδρου, Φαριάλ Ταλπούρ. Και οι δύο τους αρνούνται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση ενώ το PPP κάνει λόγο για «πολιτικά υποκινούμενη» κατηγορία.

«Το δικαίωμά μας για μια δίκαιη δίκη υπονομεύτηκε», είπε ο γιος του Ζαρντάρι και ηγέτης του PPP Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αξιωματικοί της NAB πήγαν να συλλάβουν τον πατέρα του χωρίς να έχουν εντολή από τις δικαστικές αρχές.

Στελέχη του PPP υποστήριξαν ότι η δίωξη σε βάρος του Ζαρντάρι έχει ως στόχο να ασκηθούν πιέσεις στο κόμμα αλλά και να ενισχυθεί ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν. Ο έτερος πολιτικός αντίπαλος του Χαν, ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρί, βρίσκεται επίσης στη φυλακή κατηγορούμενος για διαφθορά.

«Η κυβέρνηση δεν έπαιξε κανέναν ρόλο» στη σύλληψη του Ζαρντάρι, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ετζάλ Σαχ, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Έγινε από τη NAB. Η κυβέρνησή μας δεν είχε καμία σχέση», επέμεινε.

Ο Ζαρντάρι πέρασε 11 χρόνια στη φυλακή, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της δολοφονίας, πριν αναλάβει την προεδρία το 2008. Δεν καταδικάστηκε ποτέ.

Μετά τη σύλληψή του σήμερα, θεάθηκε να φεύγει από το σπίτι του στο Ισλαμαμπάντ μαζί με τον γιο του. Υποστηρικτές του PPP που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο φώναζαν συνθήματα όπως «Ζήτω οι Μπούτο», αναφερόμενοι στην πολιτική δυναστεία που ίδρυσε ο Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο, ο οποίος ανατράπηκε πραξικοπηματικά και εκτελέστηκε το 1979.

Ο Ζαρντάρι, ένας πρώην επιχειρηματίας και πλέιμποϊ στα νιάτα του, ανήλθε στην εξουσία το 2008 μετά τη δολοφονία της συζύγου του, Μπεναζίρ Μπούτο –κόρης του Ζουλφικάρ και δύο φορές πρωθυπουργού του Πακιστάν– από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By