Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Παναρίτη: «Για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχουμε στόχο»

«Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ΑΕΠ, είναι αδύνατο να θέσουμε στόχο για το πλεόνασμα» δηλώνει η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών

panariti-elenapp

«Δεν υπάρχει στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα». Με αυτή τη δήλωση στην «Καθημερινή», η Έλενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών και μετέχουσα στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη νέα συμφωνία, δίνει το στίγμα της προσέγγισης της ελληνικής πλευράς.

Είναι, σημειώνει το δημοσίευμα, μια άποψη βασισμένη στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, που σίγουρα δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, στην οποία, αν επιμείνει η Αθήνα, καθίσταται περίπου αδύνατη η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

H κ. Παναρίτη, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (2009-12), στέκεται στον όρο «απαραίτητα» (η κάπως άτεχνη μετάφραση της λέξης «appropriate») στo επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Η επίμαχη φράση αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015».

«Η λέξη «appropriate» σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον συγκεκριμένος στόχος», ισχυρίζεται η κ. Παναρίτη. «Το ύψος του πλεονάσματος θα εξαρτηθεί από την πορεία του ΑΕΠ. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ΑΕΠ, είναι αδύνατο να θέσουμε στόχο για το πλεόνασμα». Η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, μάλιστα, δήλωσε ευθέως ότι το ζήτημα αυτό «έχει ήδη κλείσει», δεν είναι μέρος των υπό διαπραγμάτευση εκκρεμοτήτων ενόψει του τέλους Απριλίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας που προέκυψαν στον απόηχο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, η γερμανική πλευρά εξέλαβε τη σχετική – ασαφή, είναι η αλήθεια – διατύπωση ως αναφερόμενη σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ πιο κοντά στο 4% του ΑΕΠ παρά στο 1,5%. Σίγουρα δεν την εξέλαβε ως λευκή επιταγή για να προσαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους δημοσιονομικούς της στόχους ελεύθερα ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, δεσμεύτηκε ότι στην ενδιάμεση περίοδο έως τη σύναψη της νέας συμφωνίας η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε «καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 από το επίπεδο στο οποίο έκλεισε, γύρω στο 1,5%».

By