Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Πανικός στη Βρετανία λόγω ξηρασίας: Άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα εμφιαλωμένα νερά

Στα σούπερ μάρκετ έτρεξαν για άλλη μια φορά πανικόβλητοι καταναλωτές στη Βρετανία, που μαστίζεται από την ξηρασία.

Οι καταναλωτές έσπευσαν μαζικά να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, με αποτέλεσμα τα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ σε αρκετές περιοχές, να αδειάζουν.

Χθες, η μισή Αγγλία κηρύχθηκε σε κατάσταση ξηρασίας για πρώτη φορά από το 2018. Αν και υπήρχαν προβλέψεις για βροχοπτώσεις και καταιγίδες, το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Βρετανίας δεν αναμένεται ότι θα δει σημαντικές βροχές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι υπηρεσίες Ύδρευσης καλούν τους πολίτες να κάνουν γρήγορα ντους, να ποτίζουν τα φυτά με τα απόνερα και να αφήνουν σκονισμένα τα αυτοκίνητά τους. Την ίδια ώρα, υποκαταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Aldi στο Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν μόνον έως πέντε μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιβολή περιορισμών στη χρήση του νερού. Ωστόσο, ασκείται πίεση στις εταιρείες ύδρευσης της Βρετανίας να απαγορεύσουν στους πελάτες να χρησιμοποιούν λάστιχο και ποτιστικά για τον κήπο, όπως και για το πλύσιμο πιάτων. Μάλιστα, τυχόν επιδείνωση της κατάστασης ενδέχεται να οδηγήσει σε σκληρά μέτρα, όπως και δελτίο στο νερό.

Συστάσεις για γρήγορα ντους και εξοικονόμηση νερού

Ήδη οι συστάσεις της εταιρείας ύδρευσης Affinity and Wessex Water στη νοτιοδυτική Αγγλία προς τους πολίτες είναι να περιορίζουν τη διάρκεια των ντους στα τέσσερα λεπτά, να βάζουν λιγότερο νερό στους βραστήρες, να γεμίζουν καλά με ρούχα τα πλυντήρια και να χρησιμοποιούν το πολύ μια φορά την ημέρα τα πλυντήρια πιάτων.

Η εταιρεία Yorkshire Water απαγόρευσε τη χρήση λάστιχου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, ένα μέτρο που επηρεάζει 5 εκατομμύρια πελάτες. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 26 Αυγούστου, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο έως και 1.000 λίρες. Η Yorkshire Water είπε ότι τα επίπεδα των ταμιευτήρων της έπεσαν κάτω από το 50% για πρώτη φορά από την ξηρασία του 1995 και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μήνες βροχοπτώσεων για να αναπληρωθούν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By