Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πάνω από 22 εκατ. ευρώ οι online απάτες στην Ελλάδα

Οι απάτες στην Ελλάδα είναι και περισσότερες και πιο «ακριβές» σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ωστόσο τα ATM δείχνουν να είναι πιο ασφαλή.

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) η οποία προχώρησε σε μια εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τις απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν η αξιολόγηση των νέων μέτρων ασφαλείας και η διερεύνηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της οδηγίας PSD2, σε μία χρονική συγκυρία όπου όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στις online και απομακρυσμένες συναλλαγές, λόγω της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αξιοποίησε τα στοιχεία του β’ εξαμήνου του 2020 με σκοπό να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι απατεώνες αλλά και να καταγραφούν οι αδυναμίες του συστήματος, προκειμένου να προτείνουν οι εθνικές αρχές μέτρα βελτίωσης μέχρι τις 22 Απριλίου. Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, αφού αποδεικνύουν την έκταση του φαινομένου αλλά και το υψηλό κόστος που έχει αυτό στα θύματα.

Τρεις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, το ετήσιο κόστος από τις ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 22 εκατ. ευρώ, με τους καταναλωτές να είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης, αφού επιβαρύνονται το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι, στις συναλλαγές με κάρτες, και κυρίως στις απομακρυσμένες αγορές μέσω ίντερνετ, οι απάτες στην Ελλάδα είναι και περισσότερες και πιο «ακριβές». Συγκεκριμένα, μιλάμε για τριπλάσια ποσοστά, αφού το μέσο ποσοστό απάτης στην ΕΕ είναι 0,01%, ενώ στη χώρα μας φτάνει το 0,03%. Επί της αξίας των συναλλαγών, το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 0,034% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 0,19%.

Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται ως εξής. Στις 1,1 δισ. συναλλαγές με κάρτες το 2020 συνολικής αξίας 36,8 δισ. ευρώ, ο αριθμός των συναλλαγών που σχετίζονται με απάτη εκτιμώνται σε περίπου 345.000, ενώ η συνολική αξία της απάτης σε 12,6 εκατ. ευρώ. Η μέση αξία της απάτης υπολογίζεται στα 37 ευρώ.

Μεγάλα προβλήματα δημιουργούν οι διάφοροι απατεώνες και στις μεταφορές πιστώσεων, δηλαδή στις online πληρωμές/μεταφορές κεφαλαίων μέσω ίντερνετ και mobile banking, όπου χάνονται και τα περισσότερα χρήματα. Συγκεκριμένα η μέση απώλεια χρημάτων είναι 4.892 ευρώ στην Ελλάδα, όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στην ΕΕ είναι 4.191 ευρώ.

Επίσης, στη χώρα μας το 2020 καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 298% των περιστατικών απάτης στις μεταφορές πιστώσεων και κατά 313% στην αναλογούσα αξία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιθέτως, έχει περιοριστεί τόσο ο αριθμός των περιπτώσεων, όσο και η αξία της απάτης στα ΑΤΜ, σχετικά με τις αναλήψεις. Συνολικά τα χρήματα που χάνονται από απάτη στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ φτάνει στη χώρα μας τα 0,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η μέση αξία της απάτης/απώλειας υπολογίζεται σε 319 ευρώ, την ώρα που στην Ευρωζώνη υπολογίζεται στα 459 ευρώ.

Τέλος, στην έρευνα σημειώνεται ότι οι Έλληνες πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά στον επιμερισμό των ζημιών, με το μεγαλύτερο κόστος να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις απάτης με κάρτες, οι τράπεζες ανέλαβαν το β’ εξάμηνο το 2020 το 19% των ζημιών, ενώ ο χρήστης της κάρτας το 26%. Το υπόλοιπο ποσοστό ζημίωσε έτερα εμπλεκόμενα μέρη, όπως πχ εμπόρους.

By