Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Πάνω από ένα τρισ. δολάρια έχασαν μέσα σε 3 ημέρες οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street

Οι περισσότερες μετοχές έκαναν sell off μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων την περασμένη Τετάρτη, αλλά οιο μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα

Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας είδαν να εξανεμίζονται πάνω από ένα τρισ. από την περιουσία τους κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου.

Οι περισσότερες μετοχές έκαναν sell off μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων την περασμένη Τετάρτη, αλλά οιο μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Όπως σημειώνει το CNBC, οι επενδυτές δείχνουν πλέον μικρότερο ενδιαφέρον για ό,τι οδήγησε τις επιχειρήσεις σε ισχυρή τροχιά ανόδου τα τελευταία χρόνια, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και στρέφονται τώρα σε ασφαλέστερους κλάδους των αγορών, όπως σε μετοχές βασικών προϊόντων.

Η Apple, που είναι η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη αξία, έχασε 220 δισ. δολάρια από το κλείσιμο της Τετάρτης και μετά (δηλ. στις συνεδριάσεις της Πέμπτης, της Παρασκευής και της χθεσινής Δευτέρας). Την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση της Fed, ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός «τρέχει» με πολύ υψηλούς ρυθμούς και δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση των επιτοκίων πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αρχικά οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά μετά τα σχόλια του Πάουελ, η αισιοδοξία ωστόσο ξεθώριασε τις επόμενες ημέρες. Οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, έπεσαν εκ νέου την Παρασκευή και ακόμα περισσότερο τη Δευτέρα.

Ο S&P 500 μειώθηκε κάτω από το όριο των 4.000 μονάδων, έχοντας υποχωρήσει κατά 7% από το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ ο Invesco Nasdaq 100 ETF έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Τις περισσότερες απώλειες σημείωσαν οι:

Microsoft: έχασε περί τα $189 δις. από την αξία της

Tesla: απώλεια $199 δισ., λίγους μήνες μετά την πτώση της αξίας της κάτω από το ένα τρισ. δολ.

Amazon: η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί κατά 173 δισ. δολ.

Alphabet: η εταιρεία – ομπρέλα της Google, αξίζει 123 δις=σ. δολ. λιγότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι κατασκευάστρια καρτών γραφικών Nvidia έχασε 85 δισ. δολ.

Η μητρική της Facebook, Meta Platforms έχασε $70 δισ. από την αξία της

(Visited 1 times, 1 visits today)
By