Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Παπαδημούλης: Ο Τσίπρας έχει ισχυροποιηθεί

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που έδωσε στη μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, που η εφημερίδα χαρακτηρίζει «ιστορικό ηγέτη και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις για την υλοποίηση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το προσφυγικό ζήτημα και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «παρουσιάζοντας», σύμφωνα με την «El Pais», «την άμεση ατζέντα του Πρωθυπουργού, ο οποίος επανεξελέγη ομόφωνα στην προεδρία του κόμματος».

«Ο Τσίπρας θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από το Συνέδριο. Εσωτερικές διαφορές είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σε ένα δημοκρατικό κίνημα σαν το δικό μας, ωστόσο υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων» είχε προβλέψει την παραμονή του Συνεδρίου ο ίδιος, ο οποίος από το 2014 έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, μεταφρασμένες στα ελληνικά:

Για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτά που ζητά ο Σόιμπλε δεν είναι ρεαλιστικά. Απαιτεί τα πάντα, χωρίς να δίνει τίποτα πίσω.
Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προτεραιότητα και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έτσι ώστε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου να ολοκληρωθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, και να ξεκινήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Για το προσφυγικό
«Ντρέπομαι για την εικόνα που έχει δώσει η Ευρώπη στο προσφυγικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάλυσης -και δεν το λέω εγώ, αλλά ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ- εάν δεν αντιμετωπίσει με κατάλληλο τρόπο το ζήτημα αυτό.
Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη α λα καρτ, όπως θέλουν εκείνοι που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μόνη της αυτή την πίεση, ούτε μπορεί να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών ή σε μια νέο Νήσο Έλις.
Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η Ελλάδα έχει δείξει πολύ μεγάλη ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Πέρα από αυτό, οφείλουμε συνολικά να δούμε το προσφυγικό πολύ σοβαρά, καθώς το ζήτημα έχει ήδη ξεκινήσει να χωρίζει την Ευρώπη στα δύο, στον πλούσιο και ανεπτυγμένο Βορρά, και στον φτωχό, πλην αλληλέγγυο και «ανθρώπινο», Νότο. Σε αυτό το πλαίσιο, μια Ευρώπη α λα καρτ, με κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και θέλουν να έχουν μόνο δικαιώματα, δεν θα λειτουργήσει».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
«H λιτότητα έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους Έλληνες και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι, ακόμα και πολύ θυμωμένοι. Και μπορεί οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017 να είναι θετικές, ωστόσο οι αριθμοί δεν μπορούν να έχουν αισθητή επίδραση στην πραγματική οικονομία χωρίς τον κατάλληλο χρόνο και την ανάλογη προσπάθεια.
Κατά συνέπεια, το κοινό συμφέρον επιβάλλει την αποφυγή πρόωρων εκλογών ώστε να εργαστούμε σκληρά τα επόμενα τρία χρόνια για να επιτευχθεί ανάπτυξη, να έρθουν επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία και να μεταρρυθμιστεί η διοίκηση. Η κυβέρνηση έχει μικρή, αλλά ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, με όλους εκείνους που μιλούσαν για «αριστερή παρένθεση» να κάνουν λάθος».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
«Το πλαίσιο είναι διαφορετικό από το 2015, όταν συναντούσαμε κλειστές πόρτες σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Eurogroup. H κατάσταση είναι σήμερα πολύ καλύτερη, και οι συμμαχίες πολύ περισσότερες. Η ευρεία επανεκλογή Τσίπρα στο δεύτερο Συνέδριο οφείλεται και σε αυτό το γεγονός».

(Visited 1 times, 1 visits today)