Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Παπαθεοδώρου: Σκανδαλώδης κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων στη σίτιση των προσφύγων

Για «προκλητική και σκανδαλώδη κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού» η οποία μάλιστα οδήγησε και στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Χιλιάδες μερίδες φαγητού catering πετιούνται στα σκουπίδια καθημερινά ως ακατάλληλες και οι εταιρείες catering συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά ενώ σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες δεν σιτίζονται. Χάνονται έτσι χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου ενημερώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπαγόρευσε στην Ελλάδα την αλλαγή του συστήματος σίτισης των προσφύγων από 1η Μάρτη.

«Ποιός ελέγχει που πηγαίνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη σίτιση των προσφύγων; Οι ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι μεγάλες και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να μας απαντήσει για την κατασπατάληση των οικονομικών πόρων που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο κ Παπαθεοδώρου ο οποίος απέστειλε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Διαβάστε την επίκαιρη ερώτηση:

ΘΕΜΑ: «Κατασπατάληση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης-ακατάλληλη σίτιση προσφύγων»

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ECHO (European Civil Protection an Humanitarian Aid Operations- Ref. Ares (2017)294684 – 19/01/2017, σημείο 1.2), για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για το 2017, αναφέρεται ρητά στη δυσαρέσκεια που έχει καταγραφεί σχετικά με τη σίτιση των προσφύγων που παρέχεται μέσω εταιριών catering, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκονται υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Στρατού.

Στην έκθεση του ECHO καθίσταται σαφές ότι η παροχή γευμάτων από ορισμένες εταιρείες catering, με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις ο Ελληνικός Στρατός, έχει «αρνητική ανταπόκριση από τους επωφελούμενους». Η Επιτροπή θεωρεί ακατάλληλο αυτό τον τρόπο σίτισης και υπαγορεύει άμεσα στην Ελλάδα την αλλαγή του από 1/3/2017.

Καταγγελίες από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και από άλλους φορείς αποκαλύπτουν μία ακόμα κατασπατάληση οικονομικών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού. Χιλιάδες μερίδες ακατάλληλου ή κακής ποιότητας φαγητού catering καθημερινά πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, οι πρόσφυγες δεν σιτίζονται, ενώ οι συμβάσεις με αυτές τις εταιρείες catering εξακολουθούν να εκτελούνται! Οι ευρωπαϊκοί πόροι που έτσι κατασπαταλώνται, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά εβδομάδα. Γι’ αυτό το λόγο παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Μέχρι πότε ισχύουν οι συμβάσεις του Ε.Σ. με τις εταιρίες catering και για ποιες από αυτές έχουν περιέλθει σε γνώση του κ. Υπουργού σχετικές καταγγελίες; Διενεργήθηκε κάποιος έλεγχος;
Ποιο είναι το ακριβές ύψος της ζημίας που προκαλείται από την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων και ποιους εναλλακτικούς τρόπους σίτισης των προσφύγων συζητά το Υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την 1η Μαρτίου 2017;

(Visited 1 times, 1 visits today)