Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Παππάς: Ασυμβίβαστες με την θέση του οι δηλώσεις Σόιμπλε

Επίθεση στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ μετά τον νέο κύκλο κριτικής προς την Ελλάδα και τον Γιάνη Βαρουφάκη

pappas

Ως ασύμβατες με τη θεσμική του θέση και με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Βόλκανγκ Σόιμπλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση, σημειώνει ο κ. Παππάς, ο οποίος τονίζει πως ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

Ο Παππάς τονίζει ακόμη πως είναι σαφές πως οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο.

Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει, όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης, επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει ότι:

«Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε σήμερα ότι η Ελλάδα θα πάρει χρήματα μόνο αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι «πρέπει να συζητήσει με τους θεσμούς για την εκπλήρωση του μνημονίου», χαρακτήρισε απαραίτητο τον επιτόπιο έλεγχο από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά του Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι όλες οι πληροφορίες που δίνει ο Έλληνας υπουργός σε συνεντεύξεις «είναι εντελώς λανθασμένες» και σχολίασε καυστικά τις χθεσινές αναφορές του κ. Βαρουφάκη με αφορμή το δημοσίευμα της Corriere dela Sera λέγοντας με ειρωνεία προς τους δημοσιογράφους «εσείς φταίτε για όλα τα προβλήματα».

Ειδικά για το θέμα της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι αυτό το έχει υπογράψει ήδη ο Έλληνας υπουργός στην ανακοίνωση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, σημειώνοντας: «Πρέπει να τη διαβάσει. Στην ανάγκη είμαι έτοιμος να θέσω στη διάθεσή του ένα αντίτυπο».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μάλιστα, αναφέρθηκε στη διμερή συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Γ. Βαρουφάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το να είναι τόσο ανόητα αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είπα, ότι δεν θα το πίστευα. Αλλά ποτέ δεν σταματά κανείς να μαθαίνει».

By