Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Παραίτηση – βόμβα: Φεύγει ο CEO της Credit Suisse

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι ο CEO της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, Credit Suisse, παραιτείται από τη θέση του παρά την ισχυρή στήριξη που του παρέχουν οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας μετά το σκάνδαλο κατασκοπίας που έπληξε τον όμιλο.

Ο Tidjane Thiam θα αντικατασταθεί από τον Thomas Gottstein, βετεράνο επί 20ετία της τράπεζας που αυτή τη στιγμή προΐσταται της ελβετικής μονάδας.

Παράλληλα η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Urs Rohner έχει την «ομόφωνη» υποστήριξη να ολοκληρώσει τη θητεία του που λήγει τον Απρίλιο του 2021.

Ο Thiam θα αποχωρήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου και του συνόλου του έτους την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας.

Η απόφαση της παραίτησης ήρθε μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Thiam και του Rohner, η οποία κλιμακώθηκε μετά το πρόσφατο σκάνδαλο κατασκοπίας που έπληξε τη φήμη της τράπεζας και γέννησε πολλά δύσκολα ερωτήματα για τα ήθη που επικρατούν στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας.

Ο Thiam απαλλάχθηκε των κατηγοριών μετά από μια εσωτερική έρευνα και η ευθύνη έπεσε σε έναν στενό του συνεργάτη και έκτοτε η τράπεζα προσπαθούσε να αποτινάξει από επάνω της το σκάνδαλο, καθώς έβγαιναν στο φως όλο και περισσότερες περιπτώσεις παρακολουθήσεων.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, βασικοί μέτοχοι όπως οι Harris Associates, Silchester International Investors και Eminence Capital προειδοποίησαν να μην επιρριφθούν ευθύνες στον CEO και παρακίνησαν τον Rohner να στηρίξει τον Thiam ή να παραιτηθεί ο ίδιος.

Στην ανακοίνωση του Rohner αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Tidjane έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην Credit Suisse από τότε που ήρθε κοντά μας το 2015. Είναι χάρη σε αυτόν που η Credit Suisse έχει στέρεες βάσεις και επέστρεψε επιτυχώς σε κερδοφορία».

Τα προβλήματα για τον CEO άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν έγινε γνωστό ότι η τράπεζα κατασκόπευε τον επικεφαλής διαχείρισης πλούτου της τράπεζας, Iqbal Khan όταν ο τελευταίος έκανε γνωστό ότι μετακινείται στην ανταγωνίστρια της Credit Suisse, UBS.

Οι λεπτομέρειες που προέκυψαν μετά από το σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένης και μιας προσωπικής διαμάχης μεταξύ των δύο στελεχών και της αυτοκτονίας ενός συμβούλου της εταιρείας Investigo που βοήθησε την Credit Suisse να βρει άτομα που θα κατασκόπευαν τον πρώην επικεφαλής διαχείρισης πλούτου της τράπεζας, έπληξαν βαθιά τη φήμη της Credit Suisse.

Eσωτερική έρευνα στην τράπεζα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Thiam δεν γνώριζε για την κατασκοπία και ότι υπεύθυνος ήταν ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής (COO) της Credit Suisse, Pierre-Olivier Bouee, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By