Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Παραλύουν σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

adedy-apergia

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη γενική απεργία, αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, μετατρέπουν το κοινωνικό κράτος σε φιλανθρωπικό, που καθιστούν τους εργαζόμενους τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης και των ελλειμμάτων. Αντιδρούμε σε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποτιμά τη ζωή μας», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ.

Με αφορμή τα περί αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως αντιδρά «σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας».

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ ζητεί να γίνει η σημερινή απεργία «καταλύτης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και εκείνων που τις αποφασίζουν και «να σηματοδοτήσει την αντίθεση στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, καθώς θα επιχειρήσουν να περάσουν με κάθε τρόπο και νέα αντιδραστικά μέτρα».

Προειδοποιεί επίσης την κυβέρνηση ότι «εάν επιχειρήσει να προωθήσει στη Βουλή και τα νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, όπως το “μισθολόγιο πείνας” που επεξεργάζεται, την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους με άμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων».

Παράλληλα το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 11:00 στην Ομόνοια όπου θα παρευρεθεί και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ταλαιπωρία αναμένει σρο μεταξύ το επιβατικό κοινό λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη γενική απεργία. Τόσο οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς όσο και οι οδηγοί τρόλεϊ και λεωφορείων θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση σωματείων των εργαζομένων σε μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας ως εξής:

ΗΣΑΠ – Μετρό: Από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 π.μ. και από τις 16:00 έως της λήξη της κυκλοφορίας.

Τραμ: Από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9:00 π.μ. και από τις 17:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Λεωφορεία και τρόλεϊ «θα τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Παράλληλα, λόγω της συμμετοχής των σιδηροδρομικών στην 24ωρη γενική απεργία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως αναστέλλονται τα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανεργατική απεργία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια, διεκδικώντας μεταξύ άλων επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών, ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών και δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην 24ωρη απεργία. Η απεργία των ναυτικών θα είναι σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Ματαιώσεις πτήσεων

Ακυρώσεις πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού ανακοίνωσε στο μεταξύ η AEGEAN λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην πανεργατική κινητοποίηση.

Ειδικότερα η AEGEAN ακυρώνει 97 πτήσεις εσωτερικού και 65 πτήσεις του εξωτερικού της δικτύου. Επιπλέον αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 8 σκέλη πτήσεων του δικτύου εξωτερικού καθώς και σε 6 σκέλη πτήσεων του εσωτερικού της δικτύου.

Παράλληλα, η Olympic Air ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των πτήσεων του δικτύου της (34), σήμερα Πέμπτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By