Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2025

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χρυσό μετάλλιο στα 100μ ο Γκαβέλας

Ιστορία έγραψε και στο Παρίσι ο Νάσος Γκαβέλας.

Ο Έλληνας πρωταθλητής του στίβου που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, τρία χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ (Τ11) στο Τόκιο κατέκτησε το χρυσό και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!

Ολοκλήρωσε σε 11.02′ την κούρσα και έκανε το back to back. Είναι πλέον ο μοναδικός Έλληνας που έχει 2 σερί χρυσά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ποιος είναι ο Νάσος Γκαβέλας

Ο Αθανάσιος ή Νάσος Γκαβέλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999(19/12) και από μικρό παιδί είχε όνειρο να γίνει αθλητής. Πέρασε από πολλά αθλήματα (τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) αλλά τον κέρδισε ο στίβος και τα σπριντ.

Μόλις στα 10 του χρόνια παρουσιάστηκε η γονιδιακή νόσος του Stargardt, που σταδιακά προκάλεσε τη μείωση της όρασής του. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η νόσος εμφανίστηκε όταν πήγαινε στην 4η δημοτικού. Η δασκάλα του επειδή είχε καθαρή και βαριά φωνή τον έβαζε να διαβάζει για να ακούν όλα τα παιδιά στην τάξη αλλά κάποια στιγμή άρχισε να συλλαβίζει και έτσι κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μετά από αυτό και μέχρι να τελειώσει το σχολείο πολλα παιδιά του έκαναν bullying αλλά οι φίλοι και η οικογένειά του ήταν εκεί για να τον στηρίξουν.

Εκτός από τον στίβο αγαπούσε και το ποδόσφαιρο αλλά λόγω της δυσκολίας με την όρασή του δεν μπορούσε να συντονιστεί με τα άλλα παιδιά. Μια ημέρα έτρεξε ένα 100αρι στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω και ένας προπονητής τον προέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά.

Εκτός από σπουδαίος αθλητής είναι και επιστήμονας. Το 2023 αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

By