Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Παρέδωσε ο Τόσκας εγκωμιάζοντας τον Τσίπρα – Ανέλαβε ο Σκουρλέτης

Στα επόμενα βήματα του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε το Σάββατο το πρωί ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της προστασίας του πολίτη από τον παραιτηθέντα αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του κ. Τόσκα και στις ευθύνες που απορρέουν από τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, ο  κ. Σκουρλέτης, σημείωσε ότι «θα είναι άδικο να αξιολογήσουμε το έργο της παρουσίας του Νίκου Τόσκα με βάση τα όσα συνέβησαν από τις 23 Ιουλίου και έπειτα όταν είναι γνωστό ότι υπό αντίξοες συνθήκες (με δημοσιονομική στενότητα και οικονομική λιτότητα), υπήρχε ένα διαρκές εμπόδιο» και πρόσθεσε ότι «ο Νίκος Τόσκας έκανε μια εξαιρετική δουλειά».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων και την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών, σημείωσε ότι «θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει οι νόμοι δεν πρέπει να ψηφίζονται και να μην εφαρμόζονται. Είναι εμφανές ότι ο συνδυασμός του οικιστικού λαβύρινθου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τομές και να συγκρουστεί με συμφέροντα. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχεδιασμό και θα συνδυαστεί με μια σε βάθος αποτίμηση όλης της επιχείρησης που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες. Η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες. Ο καθένας μας θα προσπαθήσει από τη μεριά του να διευκολύνει το έργο της».

Παράλληλα, τόνισε ότι «για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι να μπορέσει να ανακουφίσει όσο είναι δυνατόν όσους έζησαν και υπέστησαν τις επιπτώσεις της φονικής πυρκαγιάς αλλά ταυτόχρονα να πάει σε βάθος και να βγάλει συμπεράσματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη διαχείριση των γεγονότων της ημέρας της κρίσης. Υπάρχει η αποφασιστική βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί μια δουλειά που ήδη είχε ξεκινήσει στο υπουργείο, σε ένα ριζικό ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας. Επιβάλλεται ο ανασχεδιασμός για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που θα μας φέρουν αντιμέτωπους με ακραία καιρικά φαινόμενα».

Νίκος Τόσκας: Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Σε ό,τι αφορά στη δική του στάση ο κ. Τόσκας είπε: «Η συνείδησή μου επέβαλε από την πρώτη στιγμή να καταθέσω στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου, ήταν το αυτονόητο και το ελάχιστο. Κάποιοι δεν με πίστευαν, αν και δήλωνα κατ΄ επανάληψη όλα αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια ότι δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα μου. Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Και όπως έχω πολλές φορές δηλώσει, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα αλλά ούτε προφταίνω να γίνω. Είμαι στρατιώτης που έδινα τις μάχες με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον. Και ό,τι λέω το εννοώ. Επέλεξα να μην ακούω τις σειρήνες της μικροπολιτικής αλλά να κάνω σωστά τη δουλειά μου».

Επισήμανε ωστόσο ότι «τις τελευταίες ημέρες η χώρα βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία και όλοι βάλαμε τους εαυτούς μας στη θέση των συνανθρώπων μας που στερήθηκαν αγαπημένα τους πρόσωπα». «Τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, τα σπίτια θα ξανακτιστούν, οι ακρογιαλιές θα ξαναγεμίσουν παιδικές φωνές, όμως αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας, οφείλουμε να τους θυμόμαστε, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία και οφείλουμε να το κάνουμε πράξη γιατί μόνο τότε η πολιτική συγνώμη θα έχει αντίκρισμα», τόνισε.

Τέλος ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε σύντομα στο έργο του ως μέλος της κυβέρνησης δίνοντας έμφαση στη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, της μεγαλύτερης που γνώρισε η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών, και μάλιστα σε μια από τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας που είναι η οικονομική κρίση. Αλλά και την αντιμετώπιση μίσους από ακροδεξιά στοιχεία και οργανώσεις, την προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας και την εδραίωση των σχέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και την πρόσβαση των πολιτών στους φακέλους ατομικών φρονημάτων που επί δεκαετίες παρέμειναν σφραγισμένοι και στα αζήτητα. «Αγωνίστηκα για μια πιο δημοκρατική Αστυνομία κόντρα σε νοοτροπίες και αυθαίρετες πρακτικές που την έθεταν απέναντι από τον πολίτη. Επέμεινα ακόμα και όταν κάποιοι επιδόθηκαν στην εύκολη κριτική χωρίς θέσεις και επιχειρήματα», είπε και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά αποτελούν ένα λιθαράκι για να μη ζήσουμε πάλι μαύρες στιγμές σε μια Ευρώπη που ακόμη και σήμερα δοκιμάζονται οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Καταλήγοντας ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε την οικογένειά του, τους άλλους υπουργούς και τους συνεργάτες του, καθώς και όλο το προσωπικό του υπουργείου, ένστολους και μη, για τη στήριξή τους. Ευχήθηκε στους τελευταίους να συνεχίσουν να επιδεικνύουν επαγγελματισμό στο έργο τους, να θέτουν συνεχώς την παρτίδα και τη δημοκρατία μπροστά και πάντα να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη.

By