Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Παρέμβαση ΗΠΑ: Η Άγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε «αμφισβητούμενα νερά»

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη δημοσίευση της επίμαχης τουρκικής navtex που αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου. Στην δήλωση ωστόσο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα νερά».

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απάντηση του εκπροσώπου στα αγγλικά έχει ως εξής: The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ, σχετικά με την κλιμακούμενη προκλητική στάση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By