Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Παρέμβαση Ομπάμα να μη μένει κανείς αδιάφορος στις πολιτικές εξελίξεις

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ώρα που επέλεξε να μιλήσει ο αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μετά από ένα μεγάλο διάστημα χαμηλών τόνων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην μένουν αδιάφοροι μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις και τους κάλεσε να καλλιεργήσουν την δημοκρατία, επικαλούμενος το παράδειγμα της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930.

«Αδιαφορούμε και υποθέτουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν, απλώς αυτόματα, και αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Σικάγο την Τρίτη, αποσπάσματα του οποίου δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να φροντίζουμε τον κήπο τη δημοκρατίας, διαφορετικά τα πράγματα μπορεί να καταρρεύσουν αρκετά γρήγορα. Έχουμε δει κοινωνίες όπου αυτό έχει συμβεί», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος.

«Σκεφτείτε ότι υπήρχε μια αίθουσα χορού στη Βιένη στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή τη δεκαετία του 1930 που ήταν πολύ εκλεπτυσμένη και φαινόταν σαν, γεμάτη όπως ήταν με τη μουσική και την τέχνη και την επιστήμη που ερχόταν στο προσκήνιο, να επρόκειτο να συνεχιστεί για πάντα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Και μετά 60 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και ολόκληρος ο κόσμος βυθίστηκε στο χάος», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος, δίνοντας μια απλή συμβουλή: «Πρέπει να προσέχετε και να ψηφίζετε».

Ο Ομπάμα έχει διατηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, τηρώντας την παράδοση που θέλει τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ να αποφεύγουν να μιλούν δημοσίως για την πολιτική.

Μέχρι στιγμής έχει σχολιάσει αρνητικά κάποιες από τις πολιτικές του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αυτές που αφορούν στη μετανάστευση και το κλίμα, όμως έχει αποφύγει να τον επικρίνει γενικά.

By