Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Παρίσι: Εντοπίστηκαν καλάσνικοφ σε όχημα, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες

Το όχημα βρέθηκε στο προάστιο Μοντρέιγ

parisi5

Νέες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνουν οι έρευνες στο Βέλγιο και τη Γαλλία για τους τρομοκράτες που το βράδυ της Παρασκευής αιματοκύλισαν το Παρίσι, προκαλώντας το θάνατο 129 ανθρώπων σε μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Τουλάχιστον ένας δράστης των επιθέσεων πιστεύεται πως διαφεύγει της σύλληψης, όπως δήλωσε στους «Financial Times» ο αρμόδιος γάλλος εισαγγελέας, επιβεβαιώνοντας πως η Αστυνομία κυνηγά και όγδοο ισλαμιστή, πέραν των επτά δραστών που έχουν βρεθεί νεκροί.

Νωρίτερα, αρκετά καλάσνικοφ βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα στο μαύρο αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες στην Πόλη του Φωτός, όπως μεταδίδουν το BBC και το Associated Press, εύρημα που οδήγησε τις γαλλικές Αρχές στο συμπέρασμα πως ορισμένοι από τους δράστες ή συνεργοί του κατόρθωσαν να διαφύγουν, αφήνοντας πίσω τον οπλισμό τους.

Το όχημα, που βρέθηκε στο προάστιο Μοντρέιγ του Παρισιού, είναι έως τώρα το στοιχείο-κλειδί για τους ερευνητές, καθώς συνδέθηκε με μια κλήση που εκδόθηκε στο προάστιο Μολενμπέκ των Βρυξελλών. Πρόκειται για περιοχή όπου κατοικούν χιλιάδες μουσουλμάνοι και παλαιότερα έχει συνδεθεί με διάφορες ισλαμιστικές επιθέσεις, όπως τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Μάιο του 2014.

Συνολικά επτά άνθρωποι έχουν συλληφθεί έως τώρα στο Βέλγιο, σύμφωνα με πληροφορίες του AP και τοπικών μέσων ενημέρωσης, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις πως η δυτικοευρωπαϊκή χώρα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προετοιμασίας από τους τρομοκράτες.

Μάλιστα, βέλγοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως δυο εκ των τρομοκρατών που έδρασαν στο Παρίσι ήταν γάλλοι πολίτες που κατοικούσαν στις Βρυξέλλες και επιβεβαίωσαν πως τα δυο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές στη γαλλική πρωτεύουσα είχαν μισθωθεί σε βελγικό έδαφος.

Οι γάλλοι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση εκτιμούν πως οι επιθέσεις της Παρασκευής εκτελέστηκαν από τρεις ομάδες τρομοκρατών, που συντόνιζαν τη δράση τους.

Ένας από τους δράστες έχει ταυτοποιηθεί ως γάλλος πολίτης, αλγερινής καταγωγής, που ήταν αρχικά γνωστός στις Αρχές για εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου αλλά στη συνέχεια και για τη ριζοσπαστικοποίησή του. Η Αστυνομία έχει ανακρίνει τον πατέρα και τον αδελφό του.

By