Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Παρίσι: Επενδυτικό φόρουμ της Societe Generale για την Ελλάδα

Ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας διοργανώνει σήμερα η γαλλική τράπεζα Societe Generale στο Παρίσι. Στην εκδήλωση θα παραστούν στελέχη μεγάλων επενδυτικών οίκων γεγονός που καταμαρτυρεί το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική οικονομία.

Εκ των κεντρικών ομιλητών θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει για θέματα σχετικά με την πορεία του προγράμματος, για τεχνικά ζητήματα που άπτονται της πρόσφατης ανταλλαγής χρέους, αλλά και για την εκδοτική πολιτική του Δημοσίου για το νέο έτος.

Ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει και προγραμματισμένες συναντήσεις με αξιωματούχους μεγάλων επενδυτικών οίκων, με τις συναντήσεις αυτές να είναι «πρόδρομος δείκτης» για τη συμμετοχή μεγάλων θεσμικών επενδυτών στις επικείμενες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Το γεγονός ότι η ρευστότητα των ελληνικών τίτλων αυξήθηκε μετά το swap βελτίωσε αισθητά το «ασφάλιστρο κινδύνου» και έτσι εκτός από hende funds, μπορούν πλέον και μακροπρόθεσμοι επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα.

Να σημειωθεί πως το νέο δεκαετές ομόλογο κατέγραψε χθες απόδοση 4,78%, ενώ το διετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 2,4%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο εξόδου στις αγορές προβλέπει την έκδοση επταετούς τίτλου μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και την έκδοση τριετούς τίτλου με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που προγραμματίζεται για τον Μάιο.

Στόχος είναι η άντληση 6 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία μαζί με τα 9 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τον ESM θα δημιουργήσουν ένα απόθεμα ασφαλείας τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ, ποσό που θα εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους για διάστημα 12 μηνών μετά το τέλος του προγράμματος.

By