Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Παρίσι: Μία ανάσα από την υπογραφή της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

Για την επίτευξη του σχεδίου συμφωνίας προηγήθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο εβδομάδες

klimatiki allagi2

 

Μια ανάσα από την τελική ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή φαίνεται να βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, δήλωσαν «ικανοποιημένες» από το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το οποίο παρουσίασε στο Παρίσι η γαλλική προεδρία της COP.

Για την επίτευξη του σχεδίου συμφωνίας προηγήθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο εβδομάδες.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία. Πιστεύουμε πως είναι ισορροπημένη και πως έχουν ληφθεί υπόψη τα συμφέροντά μας», δήλωσε στο AFP ο Γκουρντιάλ Σινγκ Νιτζάρ, ο εκπρόσωπος της ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών, της λεγόμενης «LMDC».

«Η Ινδία συμφωνεί, η Κίνα, συμφωνεί, η Σαουδική Αραβία συμφωνεί, η αραβική ομάδα συμφωνεί» επισήμανε. «Η LMDC έχει σοβαρές αντιρρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα έξω από τη διάσκεψη, όχι για τη συμφωνία!» χαριτολόγησε.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ η Ινδία κατέχει την τέταρτη θέση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι (το κείμενο) θα εγκριθεί», δήλωσε από την πλευρά της στο AFP η Άνα-Καΐσα Ιτκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν το σχέδιο υιοθετηθεί», «θα είναι μια τεράστια νίκη για την ΕΕ», είπε: «η συμφωνία καλύπτει όλες τις κύριες απαιτήσεις μας – είναι φιλόδοξη, είναι ισορροπημένη».

«Αν εγκριθεί στην ολομέλεια, θα είναι μια ιστορική επιτυχία, η πρώτη παγκόσμια και υποχρεωτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε σήμερα Σάββατο στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια «στροφή», δήλωσαν από την πλευρά τους οι ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By