Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Πάσχα στην πόλη με αρνί delivery: Η λύση που έσωσε τους Αθηναίους

Στο delivery φαίνεται ότι το «ρίχνουν» οι Αθηναίοι για να οργανώσουν το φετινό πασχαλινό τους τραπέζι στο κλεινόν άστυ.

Λίγο η τσιμπημένη τιμή που είχε φέτος το αρνί, λίγο η σούβλα και οι ψησταριές που δε χωράνε εύκολα στο διαμέρισμα, αλλά και το γεγονός ότι το delivery έχει ανέβει πολλά επίπεδα μέσα στο lockdown – μιας και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων επένδυσαν σε αυτή την υπηρεσία για να κρατηθούν όρθιοι- έκαναν πολλούς Αθηναίους να επιλέξουν τη λύση του delivery για το πασχαλινό τραπέζι.

«Έχω ξεπουλήσει, μόνο κοντοσούβλια μού έχουν μείνει» λέει στο newsit.gr o Σταμάτης Αγγελής, ιδιοκτήτης της ψησταριάς «Καλαματιανός» στο Αιγάλεω, περιγράφοντας τη μεγάλη ζήτηση που είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες για κρεατικά, την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Οι παραγγελίες ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή και ήδη ‘έφυγε’ ο, τι είχα σε αρνί, κοκορέτσι και κατσίκι. Φέτος οι παραγγελίες ήταν πολύ περισσότερες από ο,τι πέρυσι που οι Αθηναίοι είχαν κάτσει για πρώτη φορά στην πόλη». Και γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο κύριος Αγγελής, ο λόγος είναι διττός- «πέρυσι με το πρώτο lockdown οι Αθηναίοι ήταν ‘κουμπωμένοι’, μερικοί φοβούνταν ακόμα και τις παραγγελίες από έξω ενώ και το Πάσχα τους ήταν αυστηρά περιορισμένο μέσα στην δική τους οικογένεια. Φέτος, και ο υγειονομικός φόβος έχει υποχωρήσει αλλά και ο κόσμος θα ανοίξει περισσότερο το σπίτι του».

Στην ψησταριά « Ο Καλαματιανός», η γουρουνοπούλα κοστίζει 11,50 το κιλό, το κοντοσούβλι €17, ενώ το αρνί και το κατσίκι €25.

«Πέρυσι πούλαγα το αρνί €5 κάτω» λέει ο κύριος Αγγελής και συμπληρώνει: «φέτος όμως η τιμή του στην αγορά ανέβηκε πολύ. Γι’ αυτό το λόγο κιόλας, οι περισσότεροι επέλεξαν ένα ‘ποτ πουρί’ κρεατικών (π.χ μισό κιλό αρνί, 700γρ γουρουνόπουλα, 500 γρ κοντοσούβλι, 500 γρ κοκορέτσι κτλ) σε μια λογική ‘λίγο απ’ όλα’ για να βγει και οικονομικότερο το πασχαλινό τραπέζι».

Ο Θανάσης Δεληολάνης, ιδιοκτήτης των εστιατορίων «Δεληολάνης» λέει με η σειρά του πως αρκετή κινητικότητα σε παραγγελίες έχουν για το φετινό πασχαλινό τραπέζι και τα δικά του εστιατόρια.

«Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα περιμένουμε μεγάλο όγκο παραγγελιών. Θα δουλέψουμε πολύ και με τις εταιρείες delivery (e food και wolt). Είμαστε σε φουλ προετοιμασία».

Ο κύριος Δεληολάνης λέει πως ήδη είχε αρκετές παραγγελίες καθ΄ ολη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τονίζοντας πως το κοινό στρέφεται σε μεγάλο βαθμό στο delivery φαγητό εν μέσω των lockdown.

Όσο για τις τιμές στα πασχαλινά εδέσματα, η μαγειρίτσα εδώ κοστίζει €8 η μερίδα, το κοκορέτσι επίσης €8 κι η μερίδα το αρνί (με γαρνιτούρα ρύζι ή πατάτες ή μακαρόνια) €10.

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες του οινομαγειρείου «Ήπειρος» στη Βαρβάκειο Αγορά. Όπως λέει η ιδιοκτήτρια του μαγειρείου Ράνια Καρατζένη: «Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού. Οι προπαραγγελίες πήραν φωτιά την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο κόσμος προσπαθεί να βρει την ευκολία του αυτό το Πάσχα μέσα στην πόλη. Την ίδια στιγμή ερευνά πολύ από που θα παραγγείλει, θέλει να φάε κάτι καλό».

Η μαγειρίτσα εδώ κοστίζει 9 ευρώ η μερίδα όπως και το αρνί σούβλας η μερίδα αλλά και το κοκορέτσι, συνοδευμένα με ξεροψημένες πατάτες στο φούρνο. Μπορείτε να τα παραλάβετε είτε με take away από το χώρο του οινομαγειρείου από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (από τις 10:00 έως τις 22:30) είτε να ζητήσετε διανομή delivery μέσω της wolt.

«Πρώτη φορά αποφασίσαμε φέτος να δουλέψουμε με παραγγελίες το Πάσχα, αφού μείναμε και εμείς εδώ» μας λέει και ο Χρήστος Μπέκας από την ταβέρνα «Σούρουπο» στο Παλαιό Φάληρο, η οποία πρόλαβε ήδη και…ξεπούλησε, αφού τις προηγούμενες ημέρες δέχτηκε κοντά στις 300 παραγγελίες.

Μάλιστα, η πρώτη προπαραγγελία έγινε στα μέσα Μαρτίου. Για να εξυπηρετηθεί ο όγκος των πελατών, οι ιδιοκτήτες έχουν δώσει και συγκεκριμένες ώρες παραλαβής των εδεσμάτων για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι τιμές, πάντως ήταν οι εξής: Μαγειρίτσα €8 η μερίδα και το αρνί €30 το κιλό. Πολλοί βέβαια παρήγγειλαν μισόκιλα αρνιά και τα «πάντρεψαν» με άλλα κρεατικά, όπως παϊδάκια.

Για μεγάλη ζήτηση, σαφώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, μας μίλησε τέλος και ο Χρήστος Μαγγίνας, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Μαγγίνας» στα Μελίσσια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Ποιος μπορεί να ψήσει εύκολα στο διαμέρισμα; Το ‘απ’ έξω’ έχει βολέψει πολύ τον κόσμο τα δύο τελευταία Πάσχα του lockdown». Οι τιμές εδώ έχουν ως εξής: Αρνί € 31 το κιλό, μαγειρίτσα € 8 η μερίδα και ίδια τιμή για κοντοσούβλι και κοκορέτσι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By