Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

ΠΑΣΟΚ για Ωραιοκάστρο: Τα παιδιά των προσφύγων έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά.

Κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στην τυπική εκπαίδευση.

pasok

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στην τυπική εκπαίδευση.

Η Πολιτεία έχει απόλυτη υποχρέωση να παρέχει πρόσβαση στο σχολείο σε όλα τα παιδιά και καθένα ξεχωριστά.

Τα παιδιά των προσφύγων έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά.

Η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις μας για το αντίθετο, επέλεξε να δημιουργήσει μεγάλους καταυλισμούς στην Κεντρική Μακεδονία, στην Β’ Θεσσαλονίκης και το Κιλκίς. Στον σχεδιασμό της δεν υπολόγισε καθόλου τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των προσφύγων. Συγκέντρωσε μεγάλους αριθμούς μαθητών σε περιοχές που δεν έχουν τις υποδομές για να τους υποδεχτούν ακόμα κι αν οι τοπικές κοινωνίες το επιθυμούν. Δεν μερίμνησε ούτε για τη διοργάνωση θερινών μαθημάτων γλώσσας ώστε να προετοιμαστούν τα παιδιά για την ένταξή τους στο σχολείο.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους αλλά τα περισσότερα παιδιά των προσφύγων, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν «γειτονιά». Ζουν στις λάσπες. Για όσα παιδιά δεν ομιλούν την ελληνική γλώσσα προβλέπονται Τάξεις Υποδοχής εντός του σχολικού ωραρίου. Η «λύση ανάγκης» της κυβέρνησης για απογευματινά μαθήματα είναι έτσι κι αλλιώς προβληματική.

Σε κάθε περίπτωση έχουν ευθύνη να εντάξουν ομαλά τα παιδιά στη σχολική ζωή, να καθησυχάσουν με έργα τις τοπικές κοινωνίες και να απομονώσουν κάθε ακραία φωνή. Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα.

Τώρα, πριν να είναι αργά, να σταματήσουν τα πειράματα με τις ανθρώπινες ζωές και τις τοπικές κοινωνίες. Να κλείσουν τους καταυλισμούς της ντροπής και να μοιράσουν αναλογικά τον προσφυγικό πληθυσμό σε όλη την επικράτεια παρέχοντας σε πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες τα απαραίτητα εργαλεία για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

(Visited 1 times, 1 visits today)