Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση νοιώθει υπερεπαρκής μέσα στις αντιφάσεις της

Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν έχει ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο, υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη

pasok

Η αντισυνταγματική ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση αποσπά τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, των ΑΕΙ και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για να καλύψει τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου θέτει πολλά κρίσιμα θέματα:

– Ποιο είναι επιτέλους το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και τι εγγυάται ότι θα καταστεί εφικτή η έγκαιρη επιστροφή των χρημάτων αυτών σε δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα; Τι λέει η κυβέρνηση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές αγορές, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους δημότες, τους καθηγητές και ερευνητές; Ότι βαδίζουμε σε συμφωνία και λύση μέσω του μνημονίου 3 ή σε αδιέξοδο με όλα τα ταμεία ήδη άδεια; Αυτό είναι δυστυχώς το δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση εγκλώβισε τη χώρα.

– Γιατί η «σκληρά διαπραγματευόμενη» κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου/Βαρουφάκη άφησε το χρόνο να περάσει και ύστερα υποχώρησε στις υποδείξεις της τρόικας και έκανε την πρωτοφανή ενέργεια να στεγνώσει όλη τη ρευστότητα του δημόσιου τομέα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του δημοσίου, στριμωχνόμενη παράλληλα με την πλάτη στο τοίχο στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ; Δεν της έφτανε το χουνέρι με τα 11 δισ. του ΤΧΣ;

– Η αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του δημόσιου τομέα από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ ΕΛΛ +0,67% και από εκεί στο δημόσιο, συνεπάγεται την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω ELA για να στηριχθούν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Αυτό όμως σημαίνει και ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την ΕΚΤ και την ΕΕ χωρίς εμφανές σχέδιο για τα επόμενα βήματα.

Η κυβέρνηση ενώ είναι προφανές ότι δεν έχει ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο, αγνοεί επιδεικτικά την αντιπολίτευση, νιώθει υπερεπαρκής μέσα στις αντιφάσεις της, κυρίως όμως δεν ενημερώνει πραγματικά τον ελληνικό λαό. Την καλούμε να συνειδητοποιήσει την ευθύνη της.

(Visited 1 times, 1 visits today)