Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

ΠΑΣΟΚ: Mεγάλες παραχωρήσεις Τσίπρα χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την Γερμανίδα Καγκελάριο

pasok-1

Σχολιάζοντας την κοινή συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα «χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα». 

«Επί της ουσίας του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, η κ. Μέρκελ για μια ακόμη φορά παρέπεμψε στους θεσμούς ( δηλαδή την τρόικα ) και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20.2 και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, σχολιάζει ότι ευτυχώς δεν επανέλαβε «την βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15/3 προς την κα Μέρκελ πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο».

«Ελπίζουμε να κατανόησε ότι βεβαίως προηγούνται πάντα οι μισθοί, οι συντάξεις και η λειτουργία του κράτους , αν βρεθείς όμως σε τέτοιο τραγικό δίλημμα το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να πληρώσεις ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία – γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεωκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία – και ζήτησε αλλαγή μίγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου.

«Στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου υπήρξε – δυστυχώς – δημόσια δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό. Αποδέχθηκε έτσι τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου.

Ο κ. Τσίπρας ακύρωσε επίσης τη κοινοβουλευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημόσιο στην Ελλάδα. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: τι αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του ΝΣΚ, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;» αναφέρεται.

Ορθώς κατά το ΠΑΣΟΚ τέθηκε το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Siemens κρίνοντας ότι «παρέλειψε όμως στο πλαίσιο αυτό να θυμίσει – όπως έχει γίνει άλλες φορές στο παρελθόν σε όλα τα θεσμικά επίπεδα – τον κάκιστο και ένοχο ρόλο και άλλων γερμανικών εταιριών σε υποθέσεις διαφθοράς».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By