Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Πατούλης: «Το 24,8% του πληθυσμού στην Ε.Ε. ζει υπό την απειλή της φτώχειας»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει επισιτιστική ανασφάλεια»

patoulis

Για επισιτιστική ανασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέροντας ότι το 24,8% του πληθυσμού διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Με ψήφισμά της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητεί να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέπουν στον πληθυσμό των χωρών – μελών της, να έχει πρόσβαση στην τροφή.

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ υιοθέτησε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής» και κάλεσε τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας να αποφασίσουν ανάλογα. Επίσης, η ΚΕΔΕ προσέθεσε στο ψήφισμα την αντίθεσή της στη χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των καταναλωτών απέναντι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι «όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει επισιτιστική ανασφάλεια. Εβδομήντα εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 125 εκατομμύρια, το 24,8% του πληθυσμού, διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες στην ΕΕ είναι η τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση , υπογράμμισε στην παρέμβασή του,ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Μπίρμπας.

By