Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πατρινό καρναβάλι: Τσίπρας και Μέρκελ οι μεγάλοι πρωταγωνιστές

Η ευρυματικότητα και η φαντασία κυριαρχούν και φέτος.

tsipras patra karnabali

Mε πυρετώδεις προετοιμασίες εισέρχεται στην τελική ευθεία του Πατρινού Καρναβαλιού 2015 το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, αφού λίγες μέρες απομένουν για την κορύφωση της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και όλης της Ελλάδας.

Στο μοναδικό αυτό χώρο δημιουργίας γράφεται η τελευταία πινελιά των προετοιμασιών και ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες στα καρναβαλικά άρματα λίγο πριν αποκαλυφτούν στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2015.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, αποτελούν χαρακτηριστικό αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη μεγάλη γιορτής της Πάτρας, που της προσδίδει την ταυτότητα και την προσωπικότητα, με την οποία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλης της χώρας ως η κορυφαία στο είδος της σε πανελλήνια κλίμακα.

Τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου Πατρέων είναι το σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού και αποτελούν την πιο αυθεντική παράμετρό του, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και την ιστορία του.

Δείκτες της καρναβαλικής διασκέδασης, που εκτοξεύουν το κέφι στα ύψη, αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού.

Άρτιες και περίτεχνες δημιουργίες με την υπογραφή των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου, το άρμα της Βασίλισσας και τα άρματα της συνοδείας τους σμιλεύονται με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία.

Τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου διαπνέονται από σατιρικό πνεύμα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών.

Φέτος η επικαιρότητα εμπνέει με μορφές του πολιτικού στίβου της χώρας όπως τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτήρησης Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με καθημερινές καταστάσεις που πλέον έχουν γίνει κανόνας και ρουφούν το αίμα του κόσμου όπως η οικονομική κρίση και η κρίση στο χώρο της υγείας.

Δεν λείπει βέβαια το αλάθητο δημιουργικό δαιμόνιο των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου μέσα από τα καλλιτεχνικά άρματα, που θα δώσουν λάμψη στις παρελάσεις διατηρώντας ακέραιη την καρναβαλική φυσιογνωμία τους. Όλα τα άρματα φέτος χαρακτηρίζονται από την έντονη πολυχρωμία.

kar1

kar2

kar3

By