Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παυλόπουλος: Δικαστικώς επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημειώσεις

Τι ανέφεραν Παυλόπουλος – Γκαούκ μετά την συνάντηση τους

pavlopoulos

Στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Γερμανός ομόλογός του Γιοάκιμ Γκάουκ στο Βερολίνο.

«Στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον κ. Γκάουκ είπε ότι ξέρει πάρα πολύ καλά και πως είναι πολύ γενναίο αυτό το οποίο έπραξε σχετικά με την αναγνώριση όλων εκείνων των εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Και που δεν απηχούν, εγώ είμαι βέβαιος, δεν απηχούσαν και τότε την ψυχή του γερμανικού λαού, παρά μόνο ορισμένους, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την δύναμη και την ιστορία του γερμανικού λαού. Και ήταν πολύ σημαντικό αυτό το οποίο πράξατε, όπως και οι πρωτοβουλίες, οι οποίες πήρατε», πρόσθεσε.

«Γνωρίζετε, και αυτό το εντάσσω στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς. Το έχω τονίσει πάντοτε. Τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό θ’ ακολουθήσει καθένας αυτά τα οποία νομίζει. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα αισθάνεται φίλη χώρα την Γερμανία και το κυριότερο αισθάνεται αυτήν την στιγμή την Γερμανία σαν τη δύναμη εκείνη η οποία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για την ομαλή πορεία της Ευρώπης», κατέληξε.

By