Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Παυλόπουλος: «Το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού»

«Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό»

pavlopoulos

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαστε δίπλα σας» είπε ο Πρόεδρος και τόνισε ότι «το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού».

Σημείωσε ότι -όπως είπε και στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία από τον Έβρο- «η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών στην Κύπρο μπορούν να συνεχιστούν εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Επανέλαβε ακόμη την πάγια ελληνική θέση υπέρ της εξεύρεσης δίκαιης λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Ανέφερε είπε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, του οποίου η επίλυση θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και άρα θα πρέπει να αφορά και την Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνώρισε το ειλικρινές και άδολο ενδιαφέρον από την Ελλάδα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως τώρα εξομαλύνεται η κατάσταση, έπαψαν οι προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου.

Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε, καταλήγοντας, την ελπίδα η Τουρκία να είναι ενεργά παρούσα και ζήτησε από την πλευρά του λύση βιώσιμη και λειτουργική.

By