Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Παυλόπουλος: Αντιστεκόμαστε στο στυγνό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου που κάνει η Τουρκία

Διπλό μήνυμα, σε αυστηρούς τόνους προς Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, για την τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές προς την Τουρκία ότι «για εμάς, τους Έλληνες, είναι ακριβώς η Ορθόδοξη Πίστη μας και ο Πολιτισμός μας, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός, που στους αγώνες για την υπεράσπιση του χειμαζόμενου Ανθρώπου, του Πρόσφυγα, του Μετανάστη, μας επιβάλλουν να στεκόμαστε απέναντι στο στυγνό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου -τον οποίο εκείνη, εν πολλοίς, προκάλεσε και προκαλεί- και να υπερασπισθούμε τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Διεμήνυσε, επίσης, ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ευτελίζει τον Άνθρωπο, γράφοντας αδίστακτα σελίδες μιας ανελέητης τραγωδίας.

Πολύ δε περισσότερο δεν θα της επιτρέψουμε να γυρίσει στο αιματοβαμμένο παρελθόν της των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο θα την στιγματίζει διαρκώς, όσο δεν ζητάει μια συγγνώμη γι” αυτό και, ακόμη περισσότερο, όσο και σήμερα εμφανίζεται αμετανόητη, ως οιονεί νοσταλγός του».

Απευθυνόμενος στους εταίρους της Ελλάδας, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και εκείνη, κατά το πρωτογενές μάλιστα Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να δείξει εμπράκτως την Αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, επιβάλλοντας, όπου δει, και τις προβλεπόμενες κυρώσεις σ” εκείνους που δεν εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης».

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας και ο λαός μας έχουν εμπράκτως αποδείξει πόσο πιστοί παραμένουμε στις ως άνω αρχές της Ορθόδοξης Πίστης μας και, συνακόλουθα, του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μέσα στη δίνη της τραγωδίας που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, θύματα του πολέμου και των ανελέητων ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως σημείωσε «έχουμε, ως Έλληνες, επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή μας απέναντι στον “Ανθρωπο», και κατά τούτο έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαμηνύουμε τα παραπάνω προς ΕΕ και Τουρκία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εξήρε την ενεργό παρουσία της Εκκλησίας στην επώδυνη κρίση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος, τονίζοντας ότι παραδίδει, εμπράκτως, διδάγματα Ανθρωπισμού αλλά και διδάγματα υπεράσπισης της Πατρίδας και του Λαού μας απέναντι σ” εκείνους οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι αδιστάκτως τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τον Τόπο μας.

Είπε δε, ότι η στάση αυτή της Τουρκίας οφείλεται, αποκλειστικώς, στην άφρονα τακτική της πολιτικής της ηγεσίας, αφού δεν βρίσκει έρεισμα ούτε στην θρησκεία της, ούτε καν στα βαθύτερα αισθήματα του τουρκικού λαού.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε την Θεία Πρόνοια, διότι του παρέχει την δυνατότητα να αποχαιρετίσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, καθώς και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος με την λήξη της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, εορτάζοντας μαζί τους, κατά την φετινή Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Θριαμβική Εορτή της Αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων.

Μάλιστα, δήλωσε πως «η Ορθόδοξη Πίστη των Ελλήνων στηρίζει με σθένος τον τρίτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, τον πυλώνα ο οποίος βασίζεται στην ανθρωποκεντρική και ανθρωπιστική Χριστιανική Διδασκαλία.

Τον πυλώνα εκείνον, ο οποίος συμβολίζει το ότι ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός δείχνει τον δρόμο για το πώς η Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια έχει να διαδραματίσει ένα ρόλο που υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, προκειμένου να συμπαρασταθεί στον χειμαζόμενο “Ανθρωπο απανταχού της Γης και, αυτοθρόως, να υπερασπισθεί, urbi et orbi, τις αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, κατ” εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By