Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

«Παζάρι» για τον κατώτατο μισθό στη συνάντηση Αχτσιόγλου – ΣΕΒ

Με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) συναντήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο των επαφών της με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η συνάντηση περιστράφηκε γύρω από την ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου, δηλαδή την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (που σύμφωνα με την υπουργό θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018), τη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Η κυρία Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και βιομηχανικού κόσμου πως οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα τεθούν ξανά σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ επανέλαβε τις προτάσεις του εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018, που αφορούν στην αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τους μισθούς που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά ο ΣΕΒ επιχειρώντας να προλάβει μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού των 585 ευρώ στην επόμενη ΕΓΣΣΕ, ζητά αφενός να μην επιστρέψει στα επίπεδα πριν το 2012 (751 ευρώ) και αφετέρου να μην αποτελέσει αφετήρια αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος ζητά «αποσύνδεση στην πράξη του καθορισμού και των μεταβολών του κατώτατου μισθού από τις διαδικασίες καθορισμού και τις μεταβολές των μισθών στις επιχειρήσεις ή στους κλάδους, οι οποίοι θα πρέπει να διαμορφώνονται από τα μέρη με βάση τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των κλάδων».

Επίσης για το διάστημα που ο κατώτατος μισθός θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, ο ΣΕΒ ζητά οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι να μπορούν να αναπροσαρμόζουν τους δικούς τους μισθούς με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του και με το σκέλος της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ από την πλευρά των εργαζομένων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By