Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Πενήντα εκατ. δολάρια κοστολογεί η Μπόκο Χαράμ την απελευθέρωση των 219 μαθητών

Τι αναφέρει ο ΟΗΕ για την επιστροφή των 219 μαθητών στις οικογένειές τους

nigeria

Δύο χρόνια κλείνουν σε λίγες ημέρες  από τις 14 Απριλίου του 2014 όταν συνέβη το γεγονός που ακόμα και σήμερα συγκλονίζει τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα ομάδα των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ που δρουν στην Σομαλία μπήκαν σε ένα σχολείο και απήγαγαν 219 κορίτσια. Δύο χρόνια μετά τα κορίτσια αυτά παραμένουν στα χέρια των απαγωγέων τους παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς αλλά και τις διαμαρτυρίες των συγγενών τους εντός και εκτός της χώρας.

Μέχρι σήμερα η γνωστή θέση της οργάνωσης για να απελευθερώσει τα κορίτσια, ήταν να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι σύντροφοί τους. Όμως πλέον, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΗΕ, το διακύβευμα είναι τα χρήματα, με το ποσό που ζητείται ως λύτρα για να επιστρέψουν τα κορίτσια στις οικογένειεές τους φθάνει τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά το γενικό ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο τα κορίτσια αυτά αγνοούνται ακόμα, και κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκονται. Παρά τις επιχειρήσεις του στρατού και τις νίκες επί της Μπόκο Χαράμ δεν έχει βρεθεί κανένα απολύτως στοιχείο που να οδηγεί στην εύρεση αυτών των κοριτσιών. Αυτό δείχνει ότι τις κρατούν μακριά από άλλους ομήρους ενώ γνωρίζουν πολύ καλά την «αξία» τους ως συμβολική πράξη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τις έχουν φυλακισμένες σε διάσπαρτα σημεία, όχι όμως σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Η απαίτηση για λύτρα έχει διχάση την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί θέλουν να δοθούν τα χρήματα για να τελειώνει αυτό το δράμα, όμως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό θα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα με την Μπόκο Χαράμ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By